Emlékérmét bocsát ki Eötvös Loránd világhírű magyar tudós halálának 100. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A 10 ezer forint névértékű ezüst és a kétezer forint névértékű színesfém emlékérme kibocsátása főhajtás a 19. századi magyar fizikus, a torziós inga egyik feltalálója és tökéletesítője előtt, aki vallás- és közoktatásügyi miniszterként, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökeként is tevékenykedett - közölte a jegybank az MTI-vel.   

Az MNB hétfői közleménye szerint az ezüst- és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékpénzeket Szanyi Borbála szobrászművész tervezte. Az előoldal központi motívuma az ELTE Eötvös József Collegium épülete, amely Eötvös Loránd kezdeményezésére, miniszteri hivatali ideje alatt jött létre. A tematikai oldal a tudós feltalálót mutatja be Eötvös Loránd dekoratív stílusú portréjával. Az emlékérmék sűrűn recézett peremén az Eötvös Collegium ma használt jelmondata ("Szabadon szolgál a szellem") fut körbe szélfeliratként.   

Az emlékérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték az érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja - írják.   

Az ezüst emlékpénzből tükörfényes kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 5000-5000 darab készíthető. Az ezüst emlékérme három hónapig, míg a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt.-től.   

A közlemény felidézi: Eötvös Loránd a 19. századi magyar tudóstársadalom kiemelkedő alakja volt, aki a gravitációs tér térbeli változásának mérésére szerkesztette meg a világhírűvé vált torziós ingáját, valamint elméleti úton felismerte a folyadékok különböző hőmérsékleten mért felületi feszültsége és molekulasúlya közötti összefüggést. Pályafutása alatt volt a ma az ő nevét viselő Budapesti Tudományegyetem rektora, valamint 16 éven keresztül az MTA elnöke is. Vallási és közoktatási miniszterként köznevelési reformot hajtott végre, ekkor 400 új iskola létesült.   

Édesapja, Eötvös József tiszteletére 1895-ben alapította az Eötvös Collegiumot, azért, hogy egyetemi képzésben részesülhessenek a tehetséges, de szerény anyagi lehetőségű diákok - olvasható a közleményben.

Forrás, fotók: MTI