Mintegy másfél milliárd forintból valósulhat meg a geotermikus fűtésrendszer Kiskunhalason, ami kiváltja az eddigi földgáz alapú távhőszolgáltatás jelentős részét.

Kovács Imre, az EU-Fire Kft. igazgatója az MTI-nek elmondta: Kiskunhalas térsége kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik, ezért bíztak a január közepén megkezdett kutatófúrások jó eredményében. A geológus szakemberek a várt 100-115 Celsius fokos helyett 135 fokos hőmérsékletet találtak 2500 méter mélyen a település határában.   

A projekt első szakasza ezzel lezárult, a munkálatok folytatása a hatósági eljárás ütemezési határidejének függvénye. Az engedélyek megszerzése után üzembe állítják a visszasajtoló kutat, és kiépítik a vezetékrendszert a városi hőközpontba.   

A kutatófúrás költsége valamivel több mint 1,3 milliárd forint, amelyből közel 460 millió forintot az Európai Gazdasági Térség Alap finanszíroz. A kivitelező társaságban többségi tulajdonos az EU-Fire Kft., míg a kiskunhalasi önkormányzat 15 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik.   

Kovács Imre kiemelte: a geotermia elsődleges előnye, hogy biztonságos és kiszámítható, a termelés költségei függetlenek a tüzelőanyag belföldi és világpiaci árától. Mindemellett környezetbarát energiaforrás, mivel a földgázalapú távhőtermeléssel ellentétben a geotermális rendszereknek minimális a károsanyag-kibocsátása - fogalmazott. Magyarország mintegy kétharmada, elsősorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye kínál megfelelő körülményeket a geotermia számára. Ezeket az adottságokat jelenleg nagyjából 10-12 település használja ki, de a szakértők szerint további 20-25 város távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani geotermikus alapúra. Az EU-Fire Kft.-nek Csongrádon és Makón is van már működő rendszere, és hamarosan megkezdődnek a fúrások Mosonmagyaróváron is.   

A környezetbarát ingatlanfejlesztésekkel és beruházásokkal foglalkozó magyar tulajdonú EU-Fire Kft.-t 2001-ben alapították. A cég 2006-ban külön divíziót hozott létre, amely kifejezetten a geotermikus projektek szakmai kérdéseivel, valamint műszaki, jogi és pénzügyi megvalósíthatóságával foglalkozik.   

A nyilvános adatok szerint az EU-Fire Kft. értékesítési árbevétele 2014-ben 33 millió forint, míg az előző üzleti évben 10 millió forint volt. A cég adózott eredménye három éve 123 ezer forintot, míg tavaly több mint 7 millió forintot tett ki.

Forrás: MTI