„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”  (Kodály Zoltán)

Január 22. napján van a magyar Himnusz születésnapja és ez a nap egyben - 1989 óta - a Magyar Kultúra Napja is. Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén. Himnuszunk zenéjét Erkel Ferenc zeneszerző és karmester szerezte, azonban csak 1903-ban lett az ország törvényileg elfogadott himnusza.

Komlón a jeles napon január 22-én, kedden Ünnepi műsor lesz 18.00 órakor a Színház- és Hangversenyteremben. Köszöntőt mond Polics József polgármester.

Neves helyi együttesek közreműködnek az est folyamán:

Him Singers énekegyüttes, művészeti vezető: Pomázi Attila

Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola Kórusa, karnagy: Pleszné Fényes Edit

Korbuly István

Komlói Munkáskórus, karnagy: Kunváriné Okos Ilona

Nagy László Gimnázium Csajogányok Kórusa, művészeti vezető: Dunai Péter

Komlói Pedagógus Kamarakórus, karnagy: dr. Szabó Szabolcs

Tóth Gábor

A Magyar Kultúra Hete más programokban is bővelkedik.

Január 19-én, szombaton 20.00 órakor a Közösségek Házában Tunyogi Péterre emlékezik a Cs.Í.T. zenekar.

Ugyancsak a Közösségek Háza ad otthont a január 23-án, szerdán 14.00 órától zajló Mesevetélkedőnek, melyet 3. és 4. osztályosok részére szerveztek.

A komlói Németh Alexandra a 7 hegycsúcs első magyar mászója szintén január 23-án 18.00 órakor tartja előadását, élménybeszámolóját a komlói színházban.

Január 26-án 18.00 órakor a Sárarany zenekar lemezbemutató koncertje csendül fel a színházban, majd a kedvcsináló zene után Táncház nyílik a Közösségek házában.