Magyar mezőgazdaság és lovas élet. Ezek voltak a fő hívószavak a 26. Szentlőrinci Gazdanapokon a hétvégén. A háromnapos rendezvénysorozaton számos izgalmas előadást hallgathattak meg az érdeklődők a mezőgazdaságról, emellett a Nemzeti Vágta Szentlőrinci előfutamán is részt vehettek.

A szentlőrinci esemény fókuszában a magyar mezőgazdaság témája állt, amelyhez kapcsolódva számos kerekasztal-beszélgetést, előadást szerveztek a kilátogatóknak. Az előadók érintették az ökológiai gazdálkodás, a vidék jövője és az agrárgazdálkodás témakörét is.

Az egész hétvégés programon vasárnap a lovasoké volt főszerep. Az előfutam napját a szigetvári Zrínyi vitézek és a siklósi huszárok hagyományőrző bemutatója nyitotta, amelyet a Szentlőrinci Vágta előfutama követett. A bravúros lovasversenyt traktorosok ügyességi versenye és a pécsi Magyar Szablya Iskola előadása színesítette.

Az előfutam legeredményesebb lovasának Bagonyi Gergely bizonyult Kővágószőlősről, Déva Szándék nevű lovával. A dobogó második helyére Schvarzenbart Bálint állhatott fel Korona Tangóval Decs települését képviselve, a harmadik helyezést pedig a tapolcai Pék László Lajos szerezte meg Bin Sadi P-vel. A kishuszárok versenyében Homolovics Klaudia szerezte meg a továbbjutást jelentő első helyezést, Dynamite nevű pónijával Üllő települését képviselték.

Forrás: Szentlőrinci Gazdanapok