Az NFP  Nemzeti Fejlesztési  Programiroda  Nonprofit  Kft.  és  Komló  Város  Önkormányzata konzorciumi partnerségben összességében több mintegy milliárd forintban részesült a város csatornázatlan területeinek hálózatba kötésére és a szennyvíztelep korszerűsítésére.

A KEHOP-2.2.1-15-2015-00013 kódszámot viselő, „Komló város ellátatlan területeinek szennyvízelvezetése és a szennyvíztisztító telep korszerűsítése” című projekt 751,38 millió forint európai uniós és 344,18 millió forint központi költségvetési forrásból valósult meg.

A beruházás hozzájárul ahhoz, hogy  Magyarország teljesítse a szennyvíztisztítással  kapcsolatos  európai  uniós környezetvédelmi előírásokat. A pályázatnak  köszönhetően a csatornázottság közel  100%-ra emelkedett a  városban. 

A szennyvízhálózat nagy részének kiépítése évtizedekkel ezelőtt a város bővülésével együtt történt meg. Jogosan merült fel az igény az ellátatlan területek csatornázására az ott élőktől. A projekt célja volt, hogy az említett helyszíneken átemelőszivattyúk nélkül, gravitációs módon vezethessék el a szennyvizet az ingatlantulajdonosok.

A beruházás kezdetén 113 ingatlanrákötést terveztek az újonnan  épített vezetékszakaszokon. Egy maradványösszegnek köszönhetően azonban további 3  utcát vontak be a fejlesztésbe, aminek jóvoltából összesen 128 ingatlanra történt meg a rákötés, és 14 társasház bekötővezetékének cseréjét végezték el a szakemberek.

A kivitelező 10 utcában végezte el az új csatornahálózat kiépítését, vagy korszerűsítette a meglévő vezetékeket. Az érintett utcákban –Attila-, Dugovics Titusz-, Esze Tamás-, Hunyadi János-, Bocskai-, Kiss János-, Bajcsy-Zsilinszky-, Sóstó-, Vörösmarty-, Székely Bertalan utca– a munkálatok során 3699 méter új gerincvezeték és 1092 méter bekötővezeték kiépítésére került  sor.

Elkészült továbbá egy meglévő főgyűjtő csatornaszakasz felújítása is. A  beruházás során megvalósult az 1988-ban épült szennyvíztisztító telep  korszerűsítése is. A Mecsekjánosiban 3,5 hektáron elterülő létesítményen az elmúlt 30 évben csak a szükséges karbantartási munkálatokat végezték el.

A korai évek gépei elavulttá váltak a telepen, így a vissza nem térítendő  támogatásból  felújításra  kerültek a teleptechnológiai  elemei,  létesítményei,  valamint az irányítástechnikai rendszer. A veszélyhelyzet miatt a pályázat nem projektzáró rendezvénnyel fejeződik be, hanem  a beruházás részleteit bemutató film interneten való közzétételével, illetve az új szennyvízrákötéssel érintett lakossághoz történő eljuttatásával zárul.

Forrás: HegyhátMédia Kft.