Egy kicsi falu Tolna és Baranya megye határán évszázadok óta őrzi a receptet, száll generációról generációra. A receptet, ami a legfinomabb, legérdekesebb kuglófot rejti. Július 1-én belekóstolhat bárki, akinek van kedve kirándulni, és felkeresi Váralját, ahol csodálatos környezetben kóstolhatja meg a helyi asszonyok által dagasztott történelmi recept alapján a helyszínen készített kuglófot.

A Váraljai Kuglóf Fesztivált immár 13. éve tartja meg az önkormányzat a Parkerdőben, így az oda látogatók füves, vízeséses, csodálatos környezetben piknikezhetnek, sétálhatnak, szórakozhatnak, hiszen a különleges kuglófok mellé természetesen színpadi programok is dukálnak. Az idén a Gönci Betyárok fognak pálinka kóstolóval, betyárműsorral várni mindenkit, de itt lesz Bunyós Pityu, aki a mulatásra sarkallja majd a vendégeket, és ki kell emelni Ihos Józsefet, vagyis Kató nénit is, aki kabaréval várja majd az embereket. Az esti műsorban Völgyesi Gabi és a Unique zenél majd, utána pedig élőzenés bált tartunk a Parkerdőben.

Természetesen kutakodtunk a receptet illetően, találtunk is az interneten Váraljai Kuglóf receptet. Aki esetleg kedvet érez hozzá, az elkészítheti és a helyszínen összehasonlíthatja azzal, amit a helyi asszonyok készítenek majd el.

Ez az étel, a Váraljai lakodalmas kuglóf receptje egy német, fahéjas-mazsolás töltelékkel készült sütemény. A váraljai kuglóf eredetileg német recept alapján készült, de a községben élő magyarok is ezt készítették lakodalmakra. Különlegessége a fahéjas-mazsolás töltelék, a tésztát a fazekasságáról híres Óbányán készült kuglófsütőkben sütik ki.

Lakodalom már nincs annyi mint régen, de lakodalmas kalács sok van Váralján. Legalábbis júniusban. Akkor tartják a kuglóffesztivált a Parkerdőben. A hagyományélesztés 2004-ben indult, s azóta minden évben megtartják az eseményt. Már folynak az idei előkészületek. Mindig 10-12 asszony dagasztja a lakodalmas kuglófot, s a látványdagasztásba a turisták is beszállhatnak. A sütés egyelőre egy szászvári pékségben történik, de szeretnének idővel saját kemencét a váraljaiak.

Váraljai lakodalmas kuglóf recept hozzávalók:

    80 dkg liszt,
    3 dkg élesztő,
    5 dkg vaj,
    20 dkg cukor,
    3 tojássárgája,
    4 dl tej,
    1 csipet só.

A Váraljai lakodalmas kuglóf recept elkészítése

Töltelék:
12 dkg cukor, 2 teáskanál fahéj, 1 teáskanál kakaó, fél csomag mazsola.

Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel kevés langyos, cukros tejben és a liszttel, a sóval és a folyamatosan hozzáadott tejjel dagasszuk jól ki. A vajat és a tojások sárgáját külön edényben dolgozzuk össze és apránként adjuk hozzá a sima tésztához. Azután egy órát hagyjuk kelni, majd nyújtsuk ki. Szórjuk rá a fahéjas cukrot és a mazsolát. Tekerjük össze és igazítsuk a jól kizsírozott kuglófformához.

Máté Béláné receptje alapján

Forrás: Vajtó László