Újabb Komlóra költöző család lakásvásárlási támogatásáról döntött az önkormányzat rendkívüli ülésén. Velük együtt már féltucatnyian vették idén igénybe a CSOK kiegészítéseként vagy önmagában is megpályázható juttatást.

A komlói képviselő-testület 950 ezer forintnyi lakásvásárlási támogatást szavazott meg legutóbbi, rendkívüli ülésén. A pénzt egy, a városba beköltöző négygyerekes család kapja az általuk már kiválasztott lakás megvásárlására. A városi szabályoknak megfelelően az összeg fele vissza nem térítendő támogatás, a másik fele pedig kamatmentes kölcsön, amit egy év türelmi idő után kell elkezdeni törleszteni. A támogatás természetesen feltételekhez kötött. A legfontosabb, hogy a család gyerekeit komlói óvodákba, iskolákba kell beíratni.

„Két éve indítottuk el a jelenlegi formájában a lakástámogatási rendszert, ami nagyon pozitív eredményeket hozott. Tavaly több mint 20 millió forintot szavazott meg a testület az igénylőknek és idén is már féltucatnál jár a sikeres pályázatok száma. Az így beköltözők különösen értékesek a város számára, hiszen fiatal, gyerekes vagy gyerekeket tervező családokról van szó, akik a város jövőjét jelenthetik” – értékelt Polics József polgármester.

Lakásvásárláshoz azok a családok kérhetik az önkormányzat segítségét, akiknél az egy főre jutó jövedelem 50 és 100 ezer forint közé esik. A megvásárolni kívánt ingatlan árától függően alapból félmilliót és gyerekenként további 200 ezret kaphatnak. A szabályok minden esetben ugyanazok: az összeg fele vissza nem térítendő, a másik fele pedig hitel, a gyerekek komlói iskoláztatása pedig fontos elvárás. A támogatást a CSOK mellett vagy attól függetlenül is lehet igényelni. Az új lakás építését tervezők pedig – ha megfelelnek a feltételeknek – ingyenesen kaphatnak telket az önkormányzattól.

Forrás: Komló Város Önkormányzat