Visszavonul az aktív versenyzéstől Komló egyik legismertebb sportolója, Czukor Zoltán. A háromszoros olimpikon gyalogló búcsúversenyét augusztus 12-én rendezik meg a városban, amihez amatőrök is csatlakozhatnak.

Stílusosan, egy száz kilométeres versennyel búcsúzik el aktív pályafutásától Komló közelmúltjának egyik legsikeresebb sportembere, Czukor Zoltán. A ma már ötven felett járó atléta fő száma az ötven kilométeres gyaloglás volt: 1982-ben indult először ezen a távon, összesen három olimpián és öt világbajnokságon vett részt. A pekingi volt az utolsó olimpiája, azóta a hagyományos ötven km helyett jobbára extrém hosszú távokon versenyzett.

Teljesítette többek között a világ leghosszabb és legnagyobb gyaloglóversenyét, a 480 km-es Párizs-Colmart, a 28 órás roubaix-i gyaloglást pedig 2012-ben meg is nyerte. Utolsó hivatalos versenye alkalmából szülővárosa gyaloglónapot szervezett augusztus 12-ére.

A verseny pályája a Kossuth utca Városház tértől induló szakaszán lesz, ahol összesen 125 db, egyenként nyolcszáz méteres kört teljesítenek a sportolók. A rajt reggel hétkor lesz, a célba érés pedig fél hat-hat körül várható. Ez természetesen útlezárással és forgalomkorlátozással is együtt jár a nap során. A száz kilométeres távon természetesen csak a gyakorlott gyaloglók indulhatnak, de néhány kör erejéig bárki csatlakozhat hozzájuk. 16:45-kor ugyanis elrajtol egy miniverseny, amelyen kortól és nemtől függetlenül bárki részt vehet. A táv mindössze öt kör, vagyis négy kilométer, amelyen belülről is megtapasztalhatóak a távgyaloglás szépségei. Nincsen szükség előzetes nevezésre sem.

„Egy nagyszerű sportembert ünneplünk ezzel a versennyel, aki minden mai fiatal atlétának a példaképe lehet” – méltatta Czukor Zoltánt Polics József polgármester. „Kivételesen hosszú pályafutásának méltó befejezése lesz, hogy utoljára Komlón állhat a rajtvonalhoz. A szervezőkkel együtt azt szeretnénk, hogy minél többen legyünk részesei ennek az eseménynek vasárnap, a Városház téren” – tette hozzá.

Forrás: MTI