A közvetlenül a bolygó felszíne alatt található sós víz elegendő oxigénnel szolgálhat olyan létformák megmaradásához, amely évmilliárdokkal ezelőtt alakultak ki a Földön.

A kutatók felfedezték, hogy a Marson lévő magas sótartalmú víz a mikroorganizmusok légzéséhez elegendő oxigént tartalmazhat – olvasható a Nature Geosciences című folyóiratban nemrégiben publikált tanulmányban. A kutatást vezető Vlada Stamenkovic, a NASA bolygókutató intézete, a kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory munkatársa szerint az eredményeik átírják a marsi élet lehetőségéről alkotott elképzeléseket.

A tudósok egészen mostanáig úgy vélték, hogy a Marson előforduló csekély mennyiségű oxigén még a mikrobiális élet fenntartásához sem elegendő. Stamenkovic hozzátette, sosem gondolták, hogy az oxigén szerepet játszhat a marsi életben, tekintve, hogy a bolygó légkörének mindössze nagyjából 0,14 százalékát teszi ki. Az ember által belélegzett levegőnek ezzel szemben majdnem 21 százalékát alkotja oxigén.

Az oxigénigényes (aerob) életformák a fotoszintézissel – a fény segítségével a szén-dioxid és a víz glükózzá és oxigénné alakítása – együtt fejlődtek ki a Földön. Az oxigén kulcsszerepet játszott az összetett életformák megjelenésében a több mint kétmilliárd évvel ezelőtt bekövetkezett nagy oxigenizációs (oxigénkatasztrófa) eseményt követően, amikor jelentősen megnőtt a Föld légkörének molekuláris oxigéntartalma.

A Föld azonban olyan mikroorganizmusoknak is otthont ad, például az óceánok mélyén, amelyek megélnek oxigénszegény környezetekben. Ezért amikor a szakértők a marsi élet lehetőségéről gondolkodtak, mindig anaerob életformák lehetőségét kutatták – magyarázta Stamenkovic.

A mostani tanulmány során a kutatók először megnézték, hogy az oxigén miként oldódik sós vízben fagypont alatti hőmérséklet esetén, majd megbecsülték a Marson az elmúlt 20 millió évben végbement, valamint a következő 10 millió évben várható éghajlati változásokat.

A magas sókoncentráció segít, hogy a víz folyékony maradjon még nagyon alacsony hőmérséklet esetén is. A Mars felszíni hőmérséklete – különböző tényezőktől függően – mínusz 195 és plusz 20 Celsius-fok között mozog.

Mindezt összevetve ezt követően megnézték, hogy a Mars mely régióiban a legvalószínűbb a sósvíz-alapú oxigéntermelés, ami a későbbiekben segíthet meghatározni az újabb kutatások helyszíneit.

Forrás: hirado.hu / MTI / popsci.com