Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) GRAVITY nevű műszerével végre sikerült igazolni, hogy a galaxisunk centrumában található szupernehéz objektum egy fekete lyuk.

A kutatók régóta sejtik, hogy a legtöbb galaxis közepén óriási fekete lyukak vannak, és hogy a Sagittarius A* katalógusjelű égitest is ilyen lehet a Tejútrendszerben, de eddig senkinek sem sikerült olyan adatokat gyűjteni, amelyek révén ez ténylegesen igazolható lett volna. Az ESO munkatársai az objektum gravitációjának vizsgálatához az S2 nevű apró csillagot figyelték meg, amely 16 évente kerüli meg a központi égitestet.

Ahogy a csillagot vizsgálták, a kutatók nagy szerencsével három infravörös gázfelfénylést is megfigyeltek a Sagittarius A* körüli anyagkorongban, amelyek a fénysebesség 30 százalékával mozogtak a feltételezett fekete lyuk eseményhorizontja mentén. Az infravörös sugárzás nagyenergiájú elektronoktól származik, és jellegében teljesen egybevág Einstein általános relativitáselméletének azzal kapcsolatos jóslataival, hogy mi történik, ha egy forró anyagcsomó nagyon megközelít egy 4 millió naptömegű fekete lyukat.

Ez az első alkalom, hogy a kutatóknak egy fekete lyukhoz ennyire közeli pályán keringő, de az eseményhorizontot nem átlépő anyagot sikerült megfigyelniük. A relativisztikus sebességgel keringő gázfelhők ráadásul a jelek szerint nem is lehetnének közelebb az elnyelődés veszélye nélkül, ugyanis a lehető legbelső stabil pályán keringenek.

A most végzett megfigyelések az eddigi legrészletesebb adatokkal szolgálnak az akkréciós korong belső peremének történéseiről, arról nem is beszélve, hogy a GRAVITY érzékenységének köszönhetően először sikerült folyamatában megfigyelni az eseményhorizonthoz közeli anyag viselkedését.

A szakértők elmondása szerint a megfigyelések kétségen felül igazolják, hogy a Sagittarius A* egy szupernehéz fekete lyuk. És bár sokan reménykedtek, hogy idővel sikerül bizonyítani ezt a teóriát, abban csak kevesen bíztak, hogy erre ennyire hamar sor kerülhet, mondják az eredményekről beszámoló tanulmány szerzői.

Forrás: ipon.hu / blogs.discovermagazine.com / eso.org