A folyamatban kulcsszerep jut a mesterséges intelligenciának.

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amely képes előrejelezni, hogy hol fog becsapni egy villám. Az egyszerű és olcsó módszer a meteorológiai adatokra és a gépi tanulásra épül.

A tudósok első lépésként feldolgozták a korábbi villámokkal kapcsolatos információkat és azok alapján egy algoritmust alkottak meg. A programot a jövőbeli villámok előrejelzésére használják fel.

A szoftver előnye, hogy mind a közeli, mind a távoli villámok esetében alkalmazható, képes a pontos becsapódási helyek meghatározására és rendkívül pontos eredményeket szállít. A rendszer egy adott időponttól számított következő 10-30 percen és egy legfeljebb 30 kilométeres körön belül bekövetkező villámokat tudja előrejelezni.

A kutatók a kifejlesztett modellt úgy készítették fel, hogy az felismerje azokat az aktuális időjárási viszonyokat, amelyek általában a villámok kialakulásához vezetnek. Négy tényezőt vettek figyelembe: a légnyomást, a levegő hőmérsékletét, a relatív páratartalmat és a szél sebességét.

Az előrejelzések elkészítéséhez felhasznált adatokat 12 svájci időjárás-állomás 2006 és 2017 között gyűjtötte össze mind városi, mind hegyi környezetben. A tanulási folyamat után az alkalmazott mesterséges intelligencia 80 százalékos pontossággal készítette el az előrejelzéseket. A cél most a rendszer továbbfejlesztése és pontosabbá tétele.

A tudósok az eredményeiket a Nature és a ScienceDaily tudományos lapokban publikálták.

Forrás: sg.hu / popularmechanics.com / nature.com / sciencedaily.com