A világhálón tartják meg a járványhelyzet miatt a május végén, június elején esedékes Krakkói Filmfesztivált (KFF), amelyen kiemelt helyet kap az idei életműdíjas, Forgács Péter filmrendező.

A mustrát 60. alkalommal rendezik meg.   

A filmszemle igazgatója, Krzysztof Gierat közleménye szerint a bizonytalan jövő miatt döntöttek az internetes formáról, egyúttal tekintettel vannak a közönségre, valamint az alkotókra is.   

A mintegy 200 alkotást - dokumentumfilmeket, rövid játék- és rajzfilmeket - felvonultató szemle programját április közepén teszik közzé. Az előadásokat a KFF honlapján csak a lengyelországi nézők számára fogják közvetíteni. Az alkotókkal tartandó beszélgetések a közösségi médiában is elérhető lesznek.   

A szemlén Forgács Péter médiaművész korábbi bejelentés szerint június 2-án vette volna át a Sárkányok Sárkánya nevű életműdíjat. A díjátadási ünnepséget ősszel fogják megtartani - közölte az MTI-vel szerdán Barbara Orlic, a fesztivál programirodájának igazgatója.   

A fesztiválon az eredeti terveknek megfelelően válogatást mutatnak be Forgács Péter életművéből - mondta el Orlic. A Dunai exodus mellett levetítik többek között a Hunky Blues - az amerikai álom és a Miss Universe 1929 című alkotásait. Orlic szerint a szervezők kapcsolatban vannak a rendezővel, aki a jelenlegi tervek szerint a rendezvény során online filmalkotói műhelyt is megtart.   

A szemle szervezői korábbi közleményben "a mozi alkimistájának", jeles magyar dokumentumfilm-alkotónak, világhírű médiaművésznek nevezték a filmrendezőt, kiemelték alkotásainak eredeti, régi dokumentumokat felhasználó filmtechnikáját, valamint azt, hogy az általa vezetett Privát Fotó és Film Archívum 1983-as megalapítása óta a found footage kísérleti műfaj utolérhetetlen mesterévé vált.   

A rendezőnek odaítélt Sárkányok Sárkánya nevű életműdíjat a Krakkói Filmfesztiválon az előző években többek között Werner Herzog német, Allan King kanadai, Helena Trestíková cseh rendező kapta meg.

Forrás: MTI