Sikeresen teljesítették a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) dél-kaliforniai Mars Yard állomásán berendezett egyenetlen terep felderítését a NASA aprócska, összehajtható robotjai.

Az Autonomous Pop-Up Flat Folding Explorer Robot (A-PUFFER) névre hallgató JPL robotok a Hold olyan, űrhajósok számára kevésbé megközelíthető tájairól gyűjtenek majd információkat, mint a nehezen elérhető kráterek, vagy szűk barlangok.

Az A-PUFFER mostani verziója a korábbihoz képest sok tekintetben változott. Nagyobb kerekeket kaptak, valamint vezeték nélküli rádióval, és sztereokamerával frissítették a robotok saját fedélzeti számítógépét a jobb kommunikáció és tájékozódás érdekében.

A frissített robotokat 2020 februárjában kezdték tesztelni. Az A-PUFFER egy cipős dobozban is elfér, így egyszerre több robot is bevethető, közösen együttműködve megoldva a különféle feladatokat. Egy három robotból álló csapat sikeresen átkelt a JPL Mars Yard homokos, sziklás terepén, miközben a környezetüket is alaposan feltérképezték. A térképeket megosztották a közös bázisukkal, ami a három felvételt egyesítve előállította a Mars Yard integrált térképét. A teszt bemutatta, hogy a robotok együtt képesek lesznek az eddig felderítetlen holdi területek feltérképezésére.

Jean-Pierre de la Croix, az A-PUFFER projektmenedzsere (JPL) elmondta, hogy az egyébként autonóm roverek együttműködésével olyan küldetések is teljesíthetők, amelyek túl kockázatosak lennének egyetlen rover számára, vagy egyszerűen csak többre van hozzá szükség. A NASA folytatja a robotok és önállóságuk tesztelését, az A-PUFFER technológiája pedig remélhetőleg a következő néhány évben eljuthat a Holdra is.

Forrás: csillagaszat.hu / jpl.nasa.gov