Mélyen a földfelszín alatt felfedeztek egy olvadt vasból álló folyót, amely a Föld magja körül áramlik nyugat felé, Alaszka és Szibéria alatt, egyre gyorsabban.

A vasfolyó 420 kilométer széles, 7000 kilométer hosszú, 3000 kilométeres mélységben kezdődik, de valószínűleg 5000 kilométeres mélységig ér. A Nature Geoscience tudományos lapban publikált tanulmány szerint majdnem olyan forró, mint a Nap felszíne.

A Dániai Műszaki Egyetem (DTU) munkatársai az European Swarm műholdak adatainak elemzésével jöttek rá minderre. Ezek a műholdak a Föld mégneses mezejének apróbb változásait érzékelik, és az eltérések kimutatásával sikerült megtalálni a szuperforró folyamot.

A folyó évente 45 métert halad előre, ami első hallásra bődületesen lassúnak tűnhet, de még így is ez a leggyorsabban mozgó dolog Földünk belsejében - háromszor gyorsabb bármi másnál odalent. A kutatók szerint a folyam az elmúlt 15 évben vette fel a mostani, a korábbinál háromszor gyorsabb sebességét. Ennek az okát még keresik a tudósok.

Amellett, hogy ezek az áramlatok hozzák létre a Föld mágneses mezejét, a mag forgására is hatással lehetnek. A tudósok elsősorban azt szeretnék megérteni, hogy a mag miként befolyásolja a földi klímát és az időjárást.

Forrás: index.hu / businessinsider.com / nature.com