A Stanford Egyetem csapata a tavalyi disznó/ember hibrid elkészítésének eredményeit felhasználva, most egy bárány/ember hibridet készített el. A kísérlet eredményéről az AAAS texasi találkozóján tartottak először előadást.

A csapat, ahogy az tavaly is tették, elmagyarázta, hogy az ember-állat hibridek készítésének az a célja, hogy kiderítsék lehetséges e emberi szerveket állatokban ‘felnevelni’, hogy azokkal később az emberekben lévő sérült vagy hibásan működő szerveket kicseréljék. Ezek a betegek szervezete nem vetné ki a szerveket mivel azokat a saját sejtjeikből készítenék el. A kutatók most azért használtak egy bárányt mivel annak szervei méretükben megközelítőleg azonosak az emberi szervekkel és mivel a bárányok in vitro megtermékenyítése könnyebb mint a disznóké.

A hibridek készítése az emberi őssejtek begyűjtésével kezdődik – amik még képesek bármilyen szervvé fejlődni. Ezt követően sertés vagy bárány embriókat gyűjtenek be és kikapcsolják a DNS-ük azon részét, amely normális esetben a kívánt szerv fejlődéséért lenne felelős. Az emberi őssejteket ezután beültetik az embrióba, amit visszaültetnek az embriót adó állatba. Így az emberi szerv – például egy máj – az állatban nő fel helyettesítve az állati szervet.

A kutatók megjegyezték azt is, hogy a kísérleti birka embrióban csupán a sejtek 0,01%-a volt emberi és a többi a birka sajátja volt. Egy tényleges szerv növesztéséhez azonban ennél a szervtől függően valószínűleg lényegesen többre lesz szükség – több mint egy százalékra is akár. Ezen felül eddig még az embriókat nem hagyták, hogy megérjék a 28 napnál idősebb kort.


Az ehhez hasonló kutatások eléggé megosztóak – az egyik csoport teljesen egyetért velük, amíg a másik etikátlannak tartja őket. Az USA Nemzeti Egészségügyi Intézete például jelenleg nem ad állami támogatást az ilyen kutatásokra és a tudományos közösségben sokan úgy gondolják, ahogy egyre közelebb kerülnek azok a kutatások, amiknél már hagyni fogják felnőni az állatokat, úgy válnak majd egyre hangosabbá ezek az ideológiai ellentétek.

Forrás: arsratio.hu / aaas.confex.com /phys.org

Kapcsolódó hírünk: Laborkörülmények között készül a disznó-ember