A teherűrhajó 3 tonna élelmiszert, üzemanyagot és más utánpótlást szállított a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrhajót a greenwichi középidő szerint július 9-én 21:51-kor indult útjára Kazahsztánból, és július 10-én hajnali 1:31-kor, a Föld kétszeri megkerülése után már össze is kapcsolódott az űrállomással.

Az orosz jármű a Tasman-tenger felett dokkolt, és még a tervezettnél is gyorsabban hajtotta végre az utat: az előre meghatározottnál ugyanis 8 perccel korábban kapcsolódott össze az űrállomással, minden idők leggyorsabb ISS-re irányuló fuvarját teljesítve. A korábbi legrövidebb idejű út nagyjából hat óra volt, ezt több Progressz-teherhajó és a személyszállító Szojuz is teljesítette már. Ezen esetekben az űrjárművek legalább négyszer megkerülték a Földet a dokkolás előtt.

A most felállított rekorddal az orosz „űrflottában” rejlő lehetőségeket akarták demonstrálni az illetékesek, bár ez csak többszöri próbálkozásra jött össze. Először tavaly októberben kísérelték meg a gyors fuvart az oroszok, akkor azonban a fellövés késlekedése miatt végül két napba telt, mire a Progressz–70 elérte az űrállomást, a halasztások következtében ugyanis kicsúszott a gyors teljesítéshez szükséges időszakból.

A pár óra alatt megvalósított utazásokhoz ugyanis nem elég a megfelelő technika, a kilövést akkorra kell időzíteni, amikor az ISS a lehető legoptimálisabb pozícióban van, ez pedig alkalmanként nagyon rövid kilövési ablakot jelent. Februárban aztán újabb kísérlet volt betervezve, de az időjárás ismét közbeszólt, így csak mostanra sikerült felállítani az új rekordot.

A Progressz teherhajók 2000 óta látják el utánpótlással az űrállomást, tehát azóta részt vesznek a vállalkozásban, mióta a létesítmény lakott. Ha minden a tervek szerint alakul, a most fellőtt űrhajó 2019 januárjáig az ISS-hez csatlakozva marad, majd megtöltik szeméttel, és leküldik a földi légkörbe, hogy ott elégjen.

Az ISS ellátásában részt vevő másik két űrhajó, a SpaceX leszállásra képes, így újrafelhasználható Dragonja és a Northrop Gumman által épített Cygnus rendszerint több nap alatt érik el az űrállomást, bár az kétségtelen, hogy eddig nem is nagyon próbálkoztak gyorsasági rekordot felállítani.

Forrás: ipon.hu / space.com