Ezt azonban egy volt űrhajós szerint nagyon is jó okokból nem próbáltuk meg.

A NASA volt űrhajósa, Chris Hadfield, már június végén komoly visszhangot váltott ki azon kijelentésével, miszerint belátható időn belül nem fogunk a Marsra utazni. Hadfield most ismét interjút adott, amelyben kifejtette, hogy ezt akár 50 évvel ezelőtt is megtehettük volna, azonban nagyon is helyes választás volt ennek elhalasztása.

A Business Insider oldalán megjelent interjúban többek között arról olvashatunk, hogy az űrhajós szerint az Apollo-küldetések technológiája megfelelő alapot biztosított volna a vörös bolygó eléréséhez, itt azonban több komoly probléma merült volna fel. Hiába küldtünk volna ugyanis néhány asztronautát egy szűkös modulba bezárva a Marsra, az utazás akár egy teljes évig tarthatott volna, ami a pszichológiai gondok mellett egészségügyi problémákat is felvetne. A Mars nagyjából 600-szor messzebb van tőlünk, mint a Hold, bár a két bolygó közötti távolság állandóan változik, ez átlagosan 200 millió kilométer felett van.

Az optimális időszakban ez a táv 55 millió kilométerre csökken, azonban még így is hosszú hónapokat kellene eltölteni a kicsiny járműben, ami a háttérsugárzás, a különböző betegségek, valamint az utánpótlás és az esetleges mentőexpedíciók kapcsán is további kérdéseket vet fel. Egy 2016-os tanulmány szerint ráadásul a hosszabb utazások szívproblémákhoz vezetnek, a kémiai alapú rakéták pedig Hadfield szerint nem jelentenek optimális platformot a további lépések megtételéhez. Egy ilyen küldetés leginkább Magellán több évig tartó utazásához lenne hasonlítható, akkor pedig az 5 hajóból és a mintegy 250 emberből mindössze 1 hajó és 15-18 fő tért vissza, ami jól jelzi az akadályok méreteit.

A magáncégeket és állami ügynökségeket persze mindez nem rettenti el, bár ők hosszú évek munkája után látják csak ígéretesnek az új rakétákkal indítandó küldetéseket. Erre a következő évtizedben, illetve a harmincas években keríthetnek majd sort.

Forrás: sg.hu / uk.businessinsider.com