Az egyre hatalmasabb traktorokat egy startup kis méretű és könnyű robotokra cserélné le. A prototípusok már kész vannak.

A bristoli székhelyű Small Robots Company úgy döntött, hogy a nagy méretű és nehéz traktorokat kis méretű és könnyű robotokkal fogja kiváltani. A cég szerint ez a lépés a modern mezőgazdaság számos problémáját oldhatja meg egyszerre. Az ágazat ugyanis több problémával is küzd: három évtizede stagnál a szántóföldek terméshozama, miközben a gazdálkodók költségei folyamatosan növekednek. Különösen a munkában fontos szerepet betöltő traktorok, kombájnok és más hasonló gépek megvásárlása, üzemeltetése és karbantartása kerül egyre több pénzbe. A vállalat ezen változtatna azáltal, hogy kompakt és kisebb méretű, egyúttal könnyebb robotokat kínálna a gazdák számára, s ezek az új gépek számos feladat elvégzését vehetnék át a hagyományos járművektől a következő években.

A farmrobotok alapmodellje a Jack nevű fejlesztés, amelynek négy kereke van és leginkább egy pókra hasonlít, a súlya pedig mindössze 250 kilogramm. Ezzel szinte eltörpül a több tonnás traktorok és kombájnok mellett. Jack könnyen, gyorsan és rugalmasan tud mozogni a szántóföldeken. Rengeteg kiegészítővel szerelhető fel, ennek köszönhetően valóban multifunkciós. Egy talajfúróval és növényteleszkóppal kiegészítve Harry lesz, amely egy magvakat ültető robot. Egy külön tartállyal és más eszközökkel felvértezve pedig már Dick, amely képes a növényeket különböző anyagokkal kezelni és a gyomokat kiirtani.

A kis méret előnye, hogy a robotokat könnyebb tárolni és olyan felázott talajú mezőkön is dolgozhatnak, amelyeken egy nagyobb traktor egyáltalán nem vagy csak nehezen tud. A kisebb tömeg miatt a talaj sem károsodik olyan mértékben, mint amikor egy normál traktor vagy kombájn halad át rajta. Az összes modell automatikusan működik, amiről a Wilma nevű mesterséges intelligencia platform gondoskodik. Wilma kiértékeli a képeket és a szenzoradatokat, s csupán néhány mozdulattal beállítható.

A Small Robots Company képviselői a REAP 2018 nevű kiállításon bemutatták Jack egyik prototípusát és a Harry nevű modellt. Szintén látható volt a kutya méretű Tom is, amelyet kamerákkal és szenzorokkal szereltek fel, hogy a talaj és a növények állapotát mérje fel. Amennyiben a fejlesztések a tervek szerint haladnak, akkor az első robotok 2021-re készülhetnek el. A startup ugyanakkor nem eladni akarja az autonóm mezőgazdasági eszközöket, hanem lehetővé teszi majd azok bérlését.

Forrás: sg.hu / wired.co.uk