Csak éppen nem mindig érdekli őket, hogy szóltunk nekik.

A macskák és az ember kapcsolata egészen más, mint a kutyákkal való kapcsolatunk. Míg az ebek a legtöbbször boldogan odaszaladnak, ha gazdájuk szólítja őket, a macskák többségét hidegen hagyja a puszta szólongatás. Egy új vizsgálat szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy a macskák ne ismernék fel, ha nevükön szólítják, vagy hívják őket, csak nem mindig érdekli őket, mit csinál a körülöttük tevékenykedő ember.

A macskák háziasításának a kutyákéhoz hasonló hosszú története van. Az ember 9500 éve kezdett együtt élni a macskákkal, azonban ennek ellenére máig nagyon keveset tudunk a két faj közti kommunikációról, szemben mondjuk a kutyák és az ember kapcsolatával. Az régóta ismert, hogy a háziasított macskák többet nyávognak, mint vad rokonaik, és az is, hogy viselkedésüket befolyásolja gazdájuk hangulata és arckifejezése. Továbbá felismerik gazdájuk hangját, és mutatásra képesek rejtett tárgyakat megtalálni. Az azonban mostanáig bizonytalan volt, hogy specifikus szavakat képesek-e megérteni, ahogy a kutyák, egyes majmok, delfinek és papagájok teszik.

Annak kiderítése érdekében, hogy a macskák meg tudják-e különböztetni saját nevüket az ahhoz hasonló hangzású szavaktól, egy japán kutatócsoport 78 háziasított macskát vizsgált meg. A kísérletek során a macskáknak hasonló hangzású szavakat játszottak le, a végére illesztve saját nevüket, illetve fajtársaik nevét. A felvételeket egy macskás és sok macskás háztartásokban, illetve egy macska kávéházban játszották le, és a szavakat hol az állatok gazdája, hol idegenek mondták szalagra.

A kísérletek során a macskák először egységesen felfigyeltek a nevükhöz hasonló szavakra, majd a második szó táján megunták a dolgot, és nem foglalkoztak a felvétellel. Amikor azonban ténylegesen elhangzott a nevük, újra felkapták fejüket, függetlenül attól, hogy gazdájuk vagy egy idegen beszélt.

Úgy tűnik továbbá, hogy a sok macskás háztartásokban élő állatok képesek megkülönböztetni saját nevüket a többi velük élő macskáétól is. A kávéházi állatoknak ugyanakkor ez kevésbé megy, ezek hajlamosak összekeverni, hogy melyiküket hogy hívják, a kutatók szerint valószínűleg azért, mert a vendégek egyszerre több állatot is szólongatnak, így nehéz elkülöníteni a macskáknak, hogy melyik név kire vonatkozik.

A kísérletek tehát azt sugallják, hogy a macskák a legtöbb esetben nagyon is tisztában vannak azzal, hogy őket szólítjuk vagy hozzájuk beszélünk, csak éppen az idő egy részében direkt úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják gazdájukat.

Forrás: ipon.hu / blogs.discovermagazine.com / nature.com