A megoldás kényelmes és egyszerű lenne, szinte minden eszközt gyorsan felismerhetnénk.

Az NFC elterjedésével egyben a technológia meglévő korlátai is abszolút világosak a szakemberek számára, hiszen itt egyrészt mindkét oldalon biztosítani kell a platform támogatását, másrészt pedig az antennák megfelelő pozicionálása sem elhanyagolható tényező. Egy kutatócsoport új megoldással állt elő, amely a meglévő eszközök elektromágneses mezejét használná fel azok automatikus azonosítására.

A nemes egyszerűséggel csak EMPhone néven emlegetett fejlesztés nem tekinthető teljesen újnak, hiszen korábban a Disney Research is bemutatott egy ehhez fogható megoldást, amely szintén az egyes készülékek azonosítását igyekszik megkönnyíteni. Akkor szintén arra építettek, hogy gyakorlatilag minden meglévő, nem teljesen kikapcsolt állapotban lévő készüléknek van egy saját elektromágneses mezeje, amelyet a megfelelő hardveres és szoftveres kombinációval gyorsan beazonosíthatunk, ezáltal pedig mobil készülékünkön gyorsan előhívhatók az adott esetben relevánsnak bizonyuló alkalmazások, beállítások és egyéb funkciók.

A munkáját most ismertető csapat – a Carnegie Mellon Egyetem berkein belül tevékenykedő Future Interfaces Group – egy rövid videót is közzétett a munka eddigi gyümölcséről. Ők egy átalakított 2013-as Moto G okostelefont használtak fel erre, amely az adott készülék (legyen szó hűtőszekrényről, tévéről, termosztátról, projektorról, vagy akár teljesen „buta” termékekről, így akár kávéfőzőről vagy asztali lámpáról) mezejét felismeri, ennek megfelelően pedig gyorsan elénk tárja az ott elérhető interakciós funkciókat. Itt szóba jön a gyors azonosítást követő fájl- és üzenetküldés, a tévé esetében a műsor lejátszásának elindítása, de a lehetőségek tárháza szinte végtelen, hiszen ez már inkább az alkalmazásfejlesztőktől függ.

Az átalakított telefon egy microSD-be dugott kábellel működik együtt, a végleges változatoknál azonban a meglévő antennát vagy magát a fém burkolatot is felhasználhatják majd erre – a csoport szerint nagyjából egy év kell majd a kereskedelmi forgalomban való megjelenéshez.

Forrás: sg.hu / engadget.com