Falat építeni drága, míg az elektronikus védelem olcsó és könnyű szerezni rá állami pénzt. Az Oculus VR társalapítója határvédelmi rendszereken dolgozik.

Palmer Luckey két hónappal ezelőtt távozott a cégtől. A The New York Times kiderítette, hogy az üzletember mivel foglalkozik napjainkban: azon dolgozik, hogy Light Detection and Ranging (LIDAR) nevű technológiát - amelyet eddig például robotautókban a környezet feltérképezésére használtak - a jövőben a határok és a katonai létesítmények biztosítására is be lehessen vetni. Ehhez a menedzser Peter Thiel befektetőtől, Donald Trump amerikai elnök technológiai tanácsadójától kapott pénzügyi támogatást.

A kifejlesztés alatt lévő új megfigyelőrendszert országhatárokra és katonai bázisok védelmére szánják. Lehetővé teszi majd akár robotrepülőgépek felismerését is, de eközben a madarak vagy más objektumok nem fogják megzavarni. Az ilyen technológiák lehetővé tennék a Donald Trump által is szorgalmazott erősebb határvédelmet az eredetileg tervezett falnál sokkal olcsóbban. Luckey azt hangsúlyozta, hogy minden korábbinál többet költenek védelmi technológiákra, ennek ellenére a technikai fejlődés évtizedek óta egyre inkább lassul. Olyan új cégekre van szükség, amelyek a védekezésre összpontosítanak és amelyek takarékosan bánnak az adófizetők pénzével, egyúttal pedig fejlett rendszereket építenek, hogy jobban megvédhessék a csapatokat és a polgárokat.

Palmer Luckey korábban nagyobb összeggel támogatta Donald Trump kampányát és találkozott Stephen K. Bannon elnöki főstratégával is. A megbeszéléseken arról volt szó, hogy miként lehetne ellenőrzőrendszereket alkalmazni a mexikói határon.

Forrás: sg.hu / nytimes.com