A Facebook az elmúlt hetekben többször is a célkeresztben találta magát a vitatható adatkezelés miatt, aminek a legfrissebb információk szerint nagyjából 87 millió károsultja lehet világszerte. Most pedig egy újabb téma került napirendre, aminek egy régóta várt funkció érkezése lesz az eredménye.

Néhány napja derült fény arra, hogy rejtélyes módon nyoma veszett több olyan üzenetnek is a Messenger felületéről, amit a vállalat vezetője és alapítója, Mark Zuckerberg küldött a partnereinek. Viszont olyan funkció nincsen a kommunikációs alkalmazásban, ami ezt lehetővé tenné. A Tech Crunch felkereste az üggyel kapcsolatban a Facebookot; a szaklapnak megerősítette a vállalat, hogy valóban törölve lettek Zuckerberg bizonyos üzenetei, azt azonban nem árulta el, hogy a műveletre milyen formán kerülhetett sor. Kiderült azonban más fontos információ.

A Facebook fejlesztői állítólag már azon vannak, hogy egy mindenki számára elérhető törlési funkcióval ruházzák fel a szolgáltatást. Szóval a Messengeren a későbbiekben úgy lehet majd megsemmisíteni az elküldött dolgokat, hogy azok minden félnél eltűnnek a csevegési előzményből. Részleteket nem mondott a vállalat a Tech Crunch számára, szóval azt nem lehet tudni, hogy pontosan miként kell ezt a funkciót elképzelni, és mire is terjed majd ki. Csak a szöveges üzeneteket lehet majd visszavonni, vagy esetleg a multimédiás tartalmak is törölhetőek lesznek, így például a hangüzenetek és a fotók? Ez a későbbiekben derül majd ki. (Hogy valóban igaz-e egyébként az, hogy tényleg dolgoztak a fejlesztők a funkción, vagy csak nem szeretett volna még nagyobb port kavarni maga körül a közösségi oldal, azt nehéz megmondani, de a lényeg az, hogy így már biztosan kapni fognak a felhasználók egy olyan új lehetőséget, amire sokan vártak régóta.)

A Facebook egyébként az üzenetek törlése kapcsán a Tech Crunch-nak írt válaszában arra is kitért, hogy egy olyan adatszivárgást követően, ami a Cambridge Analytica kapcsán történt, nem meglepő az, ha a vállalat vezetőinek kiemelt védelme érdekében olyan eszközökhöz nyúlnak, ami a hétköznapi felhasználóknak nem érhető el. A közösségi oldal visszautalt a Sony 2014-es ügyére, ahol hackerek okoztak nagyon komoly károkat. A Sony akkor számos olyan változtatást végrehajtott, ami azt a célt szolgálta, hogy kiemelt védelemben részesüljenek a vállalat vezetőinek üzenetváltásai. És igyekezte kihangsúlyozni a Facebook, hogy ez eljárás során, melynek keretében Mark Zuckerberg által korábban elküldött üzeneteket töröltek, úgy jártak el, hogy az teljes mértékben megfelelt az adatkezelési szabályoknak. (Persze felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben miért nem hozta nyilvánosságra a cég, hogy miként volt erre lehetősége.)

Érdekesség egyénként, hogy a Facebook Messenger jelenleg is rendelkezik olyan funkcióval, ami képes az üzenetek törlésére a beszélgetés minden résztvevőjének készülékéről, csak erről sokan megfeledkeznek. A vállalat 2016-ban indította el a „Titkos beszélgetés” funkciót, ahol rejtett társalgásokat lehet folytatni okostelefonok használatával kiemelt titkosítás mellett. És ezen a felületen van egy olyan lehetőség, hogy az elküldött üzeneteknél meg lehet határozni, hogy csak egy ideig legyenek olvashatóak, az intervallum végén maguktól megsemmisülnek. Arról nem szólt a fáma, hogy ehhez hasonló megoldással kell-e számolni a normál Messenger felületnél is, vagy ott egyszerűbben működik majd a törlés. A WhatsApp esetében például manuálisan lehet törölni az elküldött üzeneteket, minden esetben 1 órája, 8 perce és 16 másodperce van erre a felhasználóknak.

Az elküldött üzenetek törlésének lehetősége valószínűleg a következő hónapokban kerül majd bevezetésre, de a Facebook nem szabott pontosabb időkeretet erre.

Forrás: ipon.hu / techcrunch.com