Nincsenek titkos kamrák Tutanhamon luxori sírjában - erre az eredményre jutottak az olasz régészek, akik január vége óta kutattak az ókori egyiptomi fáraó síremlékének rejtett kamrái után.

Tutanhamon az egyiptomi fáraók 18. dinasztiájának utolsó uralkodói közé tartozott.

Az egyiptomi régészeti tanács vezetője, Musztafa Vaziri vasárnap jelentette be, hogy a kutatócsoport radaros szkenneléssel vizsgálta át a sírt, és sem titkos kamrákat, sem ajtónyílások, küszöbök nyomát nem találta. Az olasz régészek kutatása megcáfolta azt az elméletet, amely szerint átjárók vagy kamrák rejtőznének Tutanhamon sírjában.

Nicholas Reeves brit archeológus 2015-ben állította fel elméletét, amely szerint a fáraó sírkamrájának északi faláról készült fotók és szkenneléssel készült felvételek arra utalnak, hogy mögötte további titkos kamrák rejtőzhetnek. Reeves úgy vélte, a rejtett kamrák egyikében lehet Nofertiti sírja, aki Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a felesége volt.

Tutanhamon az egyiptomi fáraók 18. dinasztiájának utolsó uralkodói közé tartozott. 19 évesen rejtélyes körülmények között hunyt el. Síremlékét meglepően érintetlenül 1922-ben fedezték fel a luxori Királyok völgyében, a fáraók temetkezési helyén.

Forrás: mult-kor.hu / MTI