A Google egyre több alkalmazásában próbál felhasználási lehetőséget találni a mesterséges intelligenciának, ezúttal a Gmail esetében jelent meg egy olyan újítás, ami erre támaszkodik. A program képes lesz eldönteni, hogy melyek az igazán fontos levelek.

A felhasználók naponta akár több tucatnyi értesítést is kapnak csak az új e-mailekről, és ilyen esetekben valószínűleg már nem néznek rá a készülékükre minden egyes értesítési hangot követően. Ez viszont azzal járhat, hogy a valóban fontos üzenetek is elkerülhetik a figyelmüket akár több órára is, ez pedig adott esetben kellemetlenségeket is szülhet. Itt jön képbe a levelező kliens legfrissebb újítása.

A Gmail a beérkező üzenetek esetében a gépi tanulás és az MI bevetésével meg tudja majd állapítani, hogy melyek azok a dolgok, amiket valószínűleg minél hamarabb szeretne elolvasni a fiók tulajdonosa, és ezeket kiemelten fogja kezelni. Az értesítések beállításainál ki lehet majd választani, hogy csak a magas prioritású tartalmaknál jelezzen a Gmail, a többi esetben pedig inkább maradjon csöndben. Fontos, hogy ennek talán szüksége lesz némi „tanulóidőre”, és mivel ilyen technológiák állnak mögötte, folyamatosan egyre hatékonyabban teszi majd a dolgát. Alapértelmezetten nem kapcsolja be a gépi tanulással és mesterséges intelligenciával támogatott értesítési funkciót a Google, szóval mindenkinek manuálisan kell erről gondoskodnia, ha próbára szeretné tenni a rendszert.

A Google érdekes módon ezt az újítást nem az Androidnál vezeti be először, hanem az iOS esetében. Az Apple készülékeket használóknak a tervek szerint napokon belül elérhető lesz az új opció a Gmailben. Az Androiddal kapcsolatban pedig annyit mondott a keresőóriás a hivatalos közleményében, hogy hamarosan ott is megjelenhet, de hogy erre pontosan mikor kerülhet sor, azt nem lehet tudni egyelőre.

Forrás: ipon.hu