Amerika soha nem adja meg magát a zsarnokságnak - hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján tartott megemlékezésen kedden Pennsylvaniában. A terrortámadásoknak csaknem háromezer áldozata volt, sokuk földi maradványainak azonosítása mind a mai napig tart.

Az elnök és a first lady, Melania Trump a pennsylvaniai Shanksville-ben mondott beszédet. Tizenhét évvel ezelőtt itt zuhant le a terroristák által eltérített negyedik repülőgép.    

Donald Trump felidézve a történteket emlékeztetett arra, hogy az eltérített repülőgép utasai ellenálltak a terroristáknak. "Ez volt az a pillanat, amikor Amerika visszaütött" - fogalmazott.   

Trump ígéretet tett arra: elnökként mindent megtesz, hogy elejét vegye újabb terrorcselekményeknek.   

Egy egész nemzet osztozik a gyászban - fogalmazott az elnök és "remek hazafiaknak" nevezve az áldozatokat.     

Trump hangsúlyozta, hogy "Amerika jövőjét nem az ellenségeink írják, hanem a hőseink". Ígéretet tett, hogy elnökként minden tőle telhetőt elkövet hasonló terrorcselekménynek megakadályozásáért. "Amerika soha nem adja meg magát a zsarnokságnak" - fogalmazott.    

Shanksville-ben zuhant le a United Airlines 93-as számú járata, fedélzetén negyven utassal és a személyzettel. Az utasok, miután észlelték, hogy terroristák rabolták el a gépet, behatoltak a pilótafülkébe és megpróbálták megakadályozni a terrorakciót. Mind a negyven utas és a személyzet meghalt. Korábban a terroristák két menetrendszerű repülőjárat elrabolt gépét vezették bele a New Yorkban lévő Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, majd egy harmadikat a védelmi minisztérium, a Pentagon arlingtoni épületébe.    

Az elnök Shanksville-ben a hét végén felavatott emléktoronyban mondta el beszédét, előtte harangszó mellett felolvasták az áldozatok nevét.    

Trump kedden reggel egy sor Twitter-üzenetben emlékezett a tizenhét évvel ezelőtti tragédiára. Az egyik bejegyzésben ügyvédjét, Rudy Giulianit dicsérte, aki annak idején New York polgármestere volt.    

Harangok kondultak és az áldozatok nevét sorolták a New Yorkban tartott emlékünnepségen is, amelyen részt vett Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, Bill di Blasio, a város polgármestere, Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete és Rudy Giuliani is.    

Mike Pence alelnök a Pentagon ünnepségén mondott beszédet. Kiemelte, hogy az amerikaiaknak "tanulniuk kell szeptember 11. leckéjéből és mindörökre ébereknek kell lenniük". Az alelnök kétszer is utalt az iszlamista terrorizmus veszélyére, és leszögezte, hogy a szeptember 11-i támadások áldozatainak emlékét akkor tartják a leginkább tiszteletben, ha - mint fogalmazott - "mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a radikális iszlamista terrorizmus nehogy valaha is felbukkanhasson a partjainknál".    

A Pentagonban rendezett ünnepségen James Mattis védelmi miniszter is részt vett.

Forrás: MTI