Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzeti fizetőeszközökben történő kétoldalú elszámolás kiterjesztésében, Hszi Csin-ping kínai államfő pedig a kereskedelmi protekcionizmus elvetésében való kölcsönös egyetértést hangsúlyozta Vlagyivosztokban, kettejük közös sajtótájékoztatóján.

A két vezető a negyedik vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum alkalmából találkozott egymással. Putyin elmondta, hogy a felek tovább mélyítik a kétoldalú stratégiai kapcsolatot. Kifejezte reményét, hogy az orosz-kínai kereskedelem, amelynek értéke az első félévben 50 milliárd dollár volt, az év végére eléri a 100 milliárd dollárt. Külön kiemelte az energetikai együttműködés fontosságát, rámutatva, hogy Oroszország tavaly 52 millió tonna kőolajat szállított Kínába, hogy a jövő év végére üzembe helyezik a Szibéria Ereje fölgázvezetéket, és hogy a legtöbb villamos energia és szén is orosz területről érkezik a távol-keleti országba.   

Putyin szerint a számos területre kiterjedő tárgyalások a haditechnikai együttműködést is érintették. Méltatta a Moszkva és Peking között a politika, a biztonság és a védelem területén létrejött bizalmat.   

Putyin és Hszi a kétoldalú kapcsolatok erőteljes fejlesztése mellett a világ békéjének és stabilitásának megőrzése mellett is síkraszállt.    

A kínai elnök-pártfőtitkár hangsúlyozta, hogy a két állandó ENSZ BT-tag ország különleges viszonya mindinkább stabilizáló szerepet tölt be, miközben sokasodnak a destabilizáló tényezők a világban. Mint mondta, az együttműködés mind jelentősebb az egyenlőség, az igazságosság, a béke és a fejlődés fenntartása érdekében a világon.   

A kínai vezető szerint Peking és Moszkva a nemzetközi közösséggel együtt az aktuális problémák és válságok békés megoldását, az új típusú nemzetközi kapcsolatok kialakítását szorgalmazza, összhangban a világszervezet alapokmányával, valamint ellenzi az egyoldalú fellépést és a kereskedelmi protekcionizmust.

Forrás: MTI