Az uniós Külügyi Tanács határozatot fogadott el szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi megállapodás aláírásáról Szingapúrral - közölte az uniós tanács hétfőn.

A tájékoztatás szerint a határozat elfogadása lehetővé teszi, hogy az EU és Szingapúr várhatóan október 19-én, az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) alkalmával Brüsszelben aláírja mindkét megállapodást, valamint egy partnerségi és együttműködési megállapodást.   

Mint közölték a kereskedelmi és beruházási megállapodás az első olyan kétoldalú egyezmény lesz, amely az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) egyik tagállama között jön létre.   

Az EU az ASEAN-nal folytatott áru- és szolgáltatáskereskedelmének közel egyharmadát Szingapúrral bonyolítja le. A kétoldalú árukereskedelem értéke 2017-ben 53,3 milliárd euró volt. Az EU 33,16 milliárd euró értékben exportált elsősorban gépkocsikat és gépeket, az import pedig 20,14 milliárd eurót tett ki, főleg vegyipari termékek és gyógyszerek formájában.   

A tanács sajtószolgálatának tájékoztatása szerint szinte az összes EU-ból érkező áru már a megállapodás megkötését megelőzően is vám nélkül kerülhetett a szingapúri piacra. A szabadkereskedelmi megállapodással most a még meglévő vámok is megszűnnek, termékkategóriáktól függően három-öt éven belül. A megállapodás felszámolja a technikai és a nem vámjellegű akadályokat is azáltal, hogy például az elektronika, a gyógyszeripar és a gépjárműalkatrészek területén elismeri az uniós szabványokat és biztonsági vizsgálatokat. Az unióba behozott halászati és feldolgozott mezőgazdasági termékek esetében néhány vámtétel azonban továbbra is fennmarad.

Forrás: MTI