Az izraeli hadsereg kiterjedt légitámadást hajtott végre hétfőre virradóan Szíriában, válaszul arra a rakétára, amelyet szíriai területről indítottak el az előző nap Izrael felé, és az izraeli légvédelem a Golán-fennsík felett elfogott - jelentette a helyi média hétfőn.

A Háárec című újság honlapja szerint izraeli harci repülőgépek Damaszkusz melletti fegyverraktárakat, hírszerző létesítményeket, kiképzőközpontokat és légvédelmi állásokat támadtak.    

A célpontok az iráni Forradalmi Gárda különleges egysége, az al-Kudsz Szíriában állomásozó alakulatai és a Hezbollah libanoni síita szervezet szíriai erői voltak: a damaszkuszi nemzetközi repülőtér raktárai, valamint az al-Kiszva és Dzsamaríja környékén lévő iráni katonai létesítmények.    

A lap kiemeli, hogy ezúttal Izrael nyíltan elismerte a bevetéseket, sőt a hadsereg közleményben számolt be róluk, tehát már nem titkosan kezeli a szíriai légicsapásokat. Az elmúlt években a hasonló akciókról Jeruzsálem hallgatott, nem ismerte el, de nem is tagadta őket.   

Noha a szíriai légvédelem elfogott számos izraeli rakétát, a lövedékek jelentős része célba ért Izrael szerint. A robbanásokat elsősorban a helyi emberi jogi szervezetek jelezték. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap egy esz-Szuveidában működő internetes újságra hivatkozva azt közölte, hogy a légitámadás után nyolc katona megsebesült, s ketten közülük kórházba szállításuk után meghaltak.   

Izrael azzal vádolja Iránt, hogy egyre jobban növeli katonai jelenlétét Szíriában, s ezt veszélyesnek tekinti. Ezenkívül Teherán modern fegyverekkel látja el Szíriából a támogatásával működő libanoni Hezbollahot - állítja Izrael.   

Az izraeli katonai vezetők hétfő reggeli helyzetértékelésükben úgy határoztak, hogy ezen a napon nem engedélyezik a szíriai határ mellett működő és a havazás miatt most sokak által látogatott Hermon-hegyi síparadicsom megnyitását a Szíriából érkező vasárnapi rakétatámadás miatt. A föld-föld rakétát szintén a damaszkuszi repülőtér fegyverraktárai elleni izraeli légicsapás után indították el a sízőhely irányába, de a Vaskupola nevű izraeli védelmi rendszer ellenrakétája a levegőben megsemmisítette.

Ennek a vasárnapi izraeli légicsapásnak az előzménye, hogy Damaszkuszba érkezett Teheránból egy szíriai szállítógép. A repülőtér melletti raktárat a gép kirakodása után találták el izraeli rakéták. Az izraeli légicsapás hírére visszafordult Teheránba az iráni Mahan Air légitársaság Damaszkuszba tartó egyik teherszállító repülőgépe. Izraeli és amerikai védelmi szakemberek szerint Teherán gyakran használ ilyen civil teherszállító repülőgépeket arra, hogy fegyvereket szállítson baráti milíciáinak a térségben. Az amerikai pénzügyminisztérium szankciókkal sújtotta a Mahan Airt amiatt, hogy gépei Washington vádja szerint rendszeresen szállítanak fegyvert.

 

Izraeli katonai szóvivő: Irán számára tiltott területről lőtt vasárnap rakétát Izraelre

Irán számára tiltott területről lőtt ki rakétát vasárnap az izraeli síparadicsomra, ezt válaszolta meg Izrael nagyszabású légicsapással, előzetesen egyeztetve az oroszokkal - közölte a katonai szóvivő az izraeli médiával a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint hétfőn.

Jonathan Conricus katonai szóvivő szerint a közepes hatótávolságú, iráni gyártmányú rakétát vasárnap Damaszkusz közeléből, az oroszokkal kötött megállapodás alapján Irán számára tiltott területről, iráni egységek indították útnak, és bántódásuk eshetett volna a Hermon-hegy lejtőin síelőknek, ha az izraeli légvédelem nem lép időben működésbe.   

Teherán célja a rakétával a figyelmeztetés volt, hogy Izrael ne hajtson végre Szíria területén légicsapásokat iráni katonai létesítmények és a libanoni Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányok ellen - közölte Cornicus.   

Az izraeli hadsereg az éjjeli nagyszabású válaszcsapások után teljes készültségben áll a két ország közötti növekvő feszültség miatt. A szóvivő azt is elárulta, hogy a légierő éjszakai bevetését Jeruzsálem egyeztette Moszkvával.    

A Vaskupola légvédelmi rendszer által elfogott vasárnapi rakétára válaszul Izrael az első hullámban Damaszkusz körüli iráni katonai objektumokat lőtt, majd a következő hullámban a szíriai hadsereg légvédelmi egységeit, mert azok tüzet nyitottak az izraeli vadászgépekre.    

Az izraeli légitámadás tizenegy áldozatából az oroszok szerint legalább négyen szíriaiak, és nem irániak voltak. "Szíria magas árat fizetett azért, mert az irániak kihasználták, mert beleegyezett, hogy területét felhasználják"- nyilatkozott erről a katonai szóvivő.   

"Azt hitték, hogy megváltoztathatják a tűzszüneti megállapodást. Válaszunk egyértelmű és világos volt: azt üzentük Iránnak és Szíriának, hogy nem változott a politikánk" - utalt az oroszokkal kötött megállapodásokra, melyek korlátozták az iráni katonai létesítmények területi elhelyezését Szíriában, hogy azok ne lehessenek Izrael közelében, a Golán-fennsík térségében.   

Cornicus bejelentette, hogy Izrael Szíriát tekinti felelősnek a területéről Izrael ellen indított vasárnapi iráni rakétatámadásért, és "meg kell fizetnie annak az árát", hogy engedélyezi az iráni katonai jelenlétet területén.    

Teherán hivatalosan tagadja, hogy - néhány katonai tanácsadó kivételével - katonai egységeket állomásoztatna Szíriában, de ezt az iráni állítást a nyugati hírszerzők széles körben cáfolják.    

A Hermon-hegyi sípályákat és a felvonót hétfőn a hadsereg utasítására lezárták a kiváló hóhelyzet ellenére a látogatók elől.

Forrás: MTI