Nem sérti a közösségi jogot az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás (CETA) egyesek által bírált vitarendezési mechanizmusa - így foglalt állást kedden az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka.

A 2017 szeptemberében hosszas huzavona után ideiglenesen hatályba lépett szerződés befektetővédelmi rendelkezéseit, azokon belül is mindenekelőtt a vitarendezési mechanizmust többen aggályosnak tartják. A belgiumi Vallónia tartomány parlamentje például hetekig blokkolta az egyezmény aláírását, mondván, a rendszer lehetőséget ad arra, hogy a multinacionális nagyvállalatok kikezdjék az uniós és a belga jogszabályi előírásokat, környezetvédelmi, egészségügyi, munkavédelmi, munkajogi normákat.   

A vallon törvényhozás végül megadta a hozzájárulását, egyebek mellett azzal a feltétellel, hogy a brüsszeli központi kormány kikéri az Európai Bíróság véleményét az ügyben.   

Kedden közzétett indítványában Yves Bot főtanácsnok rámutatott, hogy a befektetések körüli vitákat rendezni hivatott bírósági rendszer nem csorbítja a luxemburgi székhelyű EU-s törvényszék jogkörét és elsődlegességét, s nem vonja kétségbe az uniós jog autonómiáját. Hangsúlyozta, hogy előbbi keretében nem rendelhető el törvények érvénytelenítése, mindössze kártérítések szabhatók ki szükség esetén.   

A CETA nem sérti az egyenlő bánásmód elvét, a vitarendezésre szolgáló különbíróságok pedig megfelelő eljárási garanciákat foglalnak magukban - írta.   

A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva javaslatot terjesszen az Európai Bíróság elé a rábízott ügy megoldására vonatkozóan. Az indítvány nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.   

Charles Michel belga ügyvivő kormányfő üdvözölte az állásfoglalást, amely szerinte Belgium és a multilaterális együttműködés számára győzelmet, a populisták és a befelé fordulás hívei számára vereséget jelent. Aláhúzta, hogy több mint háromezer belga cég exportál a kanadai piacra, összesített kivitelük mértéke 2018 első felében 56 százalékkal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.   

"Jó hír lenne az állampolgáraink, a vásárlóerőnk és a gazdasági dinamizmusunk szempontjából, ha a bíróság ezt megerősítené" - mondta.

Forrás: MTI