A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteki tájékoztatása szerint a bíróság elutasította a testület főügyészének arra irányuló kezdeményezését, hogy vizsgálják ki az Afganisztánban elkövetett esetleges háborús bűncselekményeket.

Az ENSZ Hágában működő legfőbb bírói szerve indoklása szerint a jelenlegi helyzetben egy ilyen vizsgálat lefolytatása nem szolgálná az igazságszolgáltatás érdekeit, mert a helyszíni körülmények, valamint a rendelkezésre álló bizonyítékok hiánya nem teszik lehetővé a vizsgálat és a büntető eljárás lefolytatását.   

A szervezet főügyésze, Fatou Bensouda 2017 novemberében bírósági jóváhagyást kért egy hivatalos vizsgálat lefolytatásához, mondván, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az afganisztáni misszió amerikai katonái és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottai kínzást és más jogsértő módszereket alkalmaztak foglyokkal szemben, főként 2003 és 2004 között.   

Mint közölték, a szervezet alaposan megvizsgálta a főügyész által rendelkezésre bocsátott információkat és megállapította, hogy az Afganisztánban elkövetett bűncselekmények az ICC joghatósága alá tartoznak. Az előzetes vizsgálat 2006-os megnyitása óta eltelt idő, valamint az azóta Afganisztánban bekövetkezett politikai változás végett azonban az eljárás valószínűleg sikertelen lenne, mivel az érintett felek - köztük az Egyesült Államok és a helyi afgán hadurak - várhatóan nem működnének együtt a bírósággal.   

"Annak ellenére, hogy a vonatkozó követelmények, mind a joghatóság, mind pedig az elfogadhatóság tekintetében teljesülnek, az afganisztáni helyzet jelenlegi körülményei végett a sikeres nyomozás és büntetőeljárás lehetőségei rendkívül korlátozottak" - fogalmaztak.   

Az Egyesült Államok április elején visszavonta Fatou Bensouda amerikai beutazási vízumát. Információk szerint az Egyesült Államok ezzel nyomást akart gyakorolni a büntetőbíróságra, hogy megakadályozza, hogy az vizsgálatot indítson az amerikai katonák által Afganisztánban elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében.   

A Nemzetközi Büntetőbíróság alapszabályát 122 ország írta alá, köztük valamennyi uniós tagállam, az Egyesült Államok azonban távol maradt ettől, és nem fogadja el a bírói testület legitimitását.   

Az ICC-t 2002-ben hozták létre. Ez a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága a bíróság Római Alapokmányát ratifikáló több mint száz országra terjed ki.

Forrás: MTI / bbc.com