Az ország miniszterelnöke Naftali Bennett elindította a harmadik oltásról szóló kampányt, egyelőre a hatvan év felettiek körében. Az Egészségügyi Világszervezet szerint amíg a világ jelentős része nincs beoltva, ez önző lépés.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök csütörtökön televízión közvetített beszédében jelentette be, hogy a hatvan évesnél idősebbek megkaphatják a harmadik oltást is – írja a The Guardian.

A harmadik oltást először az ország új elnöke, Isaac Herzog fogja megkapni, miután az országban azt tapasztalták, hogy a tünetes fertőzések ellen az országban használt Pfizer/BioNTech oltóanyaga hat hónap után veszít hatékonyságából.

A vakcina azonban a súlyos megbetegedések ellen még ennyi idővel később is 93 százalékos védelmet biztosít.

A harmadik oltást azok a hatvan felettiek kaphatják meg, akik legalább öt hónapja kapták meg a második dózist.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre azt állítja, hogy nincs elég bizonyíték a harmadik oltás szükségessége mellett és kritizálta is Izraelt, miért a vakcinák szegényebb országokkal történő megosztása helyett a harmadik oltás bevezetését tervezi, sőt bizonyos esetekben már 5 éves kortól is adna oltásokat.

A Nemzetközi Valutaalap legújabb jelentése szintén az oltásokkal bőven ellátott fejlett országok és az azokkal nem rendelkező fejlődők közötti szakadék növekedésére figyelmeztetett.

Izraelben az elmúlt hetekben a koronavírusos fertőzések és kórházi kezelések száma megindult felfelé, ám ezt a halálozás növekedése nem követte.

Forrás: vg.hu / theguardian.com