Vasáramlásos akkumulátorok jelenthetik a legjobb megoldást a megújulóenergia-termelők által előállított áram tárolására. Most azt is megoldották, hogy ne keletkezzen hidrogéngáz, ami veszélyessé tette ezeket az eszközöket és az élettartamuk is megrövidült. Az Egyesült Államok már nagy felvásárlásokat hajtanak végre.

A világ elektromos hálózatai nagyon megszenvedik az ingadozó fosszilis energiahordozó árakat, valamint hogy a megújulós termelők kiegyenlítetlenül táplálnak be a rendszerbe. A legjobb megoldást utóbbi problémára a nagy akkumulátortelepek jelenthetik, de ezek létesítése költséges és időigényes feladat. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy olyan anyagok szükségesek az építésükhöz, mint a lítium, amely beszerzése költségessé vált az elektromos autók terjedése miatt.

A lítium-ion technológia olcsóbb alternatíváját jelentő innovatív akkumulátornak köszönhetően talán máris itt a megoldás erre: az SB Energy, egy amerikai megújuló energiával foglalkozó cég - amely a japán SoftBank csoport egyik ága -, rekordösszegű felvásárlást hajt végre az Energy Storage Systems által gyártott akkumulátorokból. Az oregoni vállalat olyan új technológiával rendelkezik, amely hosszabb ideig képes tárolni a megújuló energiát, és segít leküzdeni néhány megbízhatósági problémát, amelyek Kaliforniában áramkimaradásokat, Európában pedig rekordmagas energiaárakat okoztak.

Az úgynevezett "vasáramlásos akkumulátorok" egyáltalán nem számítanak újdonságnak: a NASA már 1980-ban megépített egy ilyen energiacellát, mivel ezek az akkumulátorok vizet használtak, sokkal biztonságosabb megoldást jelentettek az űrhajókon, mint az akkoriban kifejlesztett lítium-ion akkumulátorok, amelyek akkoriban sokszor maguktól lángra kaptak - írja a Seattle Times.

A vasáramlásos akkumulátorokkal mégis volt egy probléma. Töltés közben az akkumulátor kis mennyiségű hidrogént termelhet, ami olyan reakciók tünete, amelyek ellenőrizetlenül hagyva lerövidítik az akkumulátor élettartamát. Az ESS fő újítása az volt, hogy a keletkező hidrogént a rendszeren belül tartotta, és így óriási mértékben meghosszabbította annak élettartamát, valamint az a veszély sem fenyeget, hogy kiszökő gáz berobbanna.

Az áramlásos akkumulátor olyan tölthető cella, ahol a tölthetőséget két külön tartályban elhelyezett szervetlen anyag vizes oldatából álló elektrolit biztosítja egy mebránnal elválasztott rendszerben. Ioncsere hozza létre az elektromos áramot, miközben mindkét folyadék a saját területén áramlik. A bipoláros cella egységben a kémiai energia közvetlenül elektromos árammá alakul.

Az ESS-t 2011-ben alapította Craig Evans, a jelenlegi elnök és Julia Song, a technológiai vezető. Felismerték, hogy bár a lítium-ion akkumulátorok kulcsszerepet fognak játszani a közlekedés villamosításában, a hosszabb időtartamú, hálózati méretű energiatároláshoz más akkumulátorra van szükség. Ez azért van így, mert bár a lítium-ion akkumulátorok ára az elmúlt évtizedben 90 százalékkal csökkent, az összetevők - amelyek néha drága fémeket, például kobaltot és nikkelt tartalmaznak - korlátozzák, hogy az ár milyen mélyre csökkenhet. Most már érkeznek is az első megrendeléseik az amerikai piacról.

A költséges lítium-ionos akkumulátorok kihívójaként a piacon már más technológiák is megjelentek. Az egyik legígéretesebb a nátrium-ionos technológia.

Forrás: napi.hu / seattletimes.com