Indiában mérföldkőhöz érkezett a Covid-19 elleni oltási program: az ország elérte az 1 milliárd beadott adagot. Ez elméletileg jól hangzik, a gyakorlatban viszont csak a lakosság 21%-a rendelkezik teljes védettséggel, ugyanis csak ennyien kapták meg mind a két oltást.

A kormányzati adatok szerint Indiában csütörtökön elérte a mérföldkőnek számító egymilliárd adagot a beadott oltások száma – ez azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság mintegy 30%-a mindkét dózist megkapta, míg több mint kétharmada egy adagot vett fel. A világ nagy részéhez hasonlóan azonban még itt sem indult el a gyermekek immunizációjára irányuló oltási kampány – ők az ország 1,4 milliárd lakosának körülbelül 40%-át teszik ki -, ami azt jelenti, hogy a teljes lakosság mindössze 21%-a kapott két oltást.

Ebből az következik, hogy India lakosságának nagy része még mindig ki van téve a fertőzésnek, ami újra berobbanthatja a járványt egy olyan országban, amelyen az év elején a világ egyik legpusztítóbb vírushulláma söpört végig. Az elmúlt hónapokban számos korlátozást feloldottak a dél-ázsiai országban, mivel a napi új fertőzések száma csökkent; 15 000 alá süllyedt a május eleji 400 ezer feletti rekordmagasságból.

Az indiai kormány célja, hogy az év végéig minden felnőttet beoltsanak, ehhez azonban nagyon fel kell pörgetni a vakcinációt.

Noha a szakértők szerint kicsit torzítja az adatokat, hogy az országban elsősorban az AstraZeneca vakcinájával oltanak, amely esetében 3 hónapot kell várni a két dózis között, rengeteg ember nem akarja felvenni a második oltást. Ez főleg a vidéki területekre igaz, ahol az első oltást a kormány jóléti programokkal honorálta, a második adag időben történő beadása azonban már nem jár ilyen előnyökkel. Ehhez hozzájön, hogy számos vidéki lakosnak nagy távolságokat kellene megtennie ahhoz, hogy megkapja a második oltást.

Forrás: kitekinto.hu / bloomberg.com