Százhuszonkét ország hagyta jóvá pénteken az ENSZ New York-i székhelyén az atomfegyverek betiltásáról szóló nemzetközi szerződést – a dolog szépséghibája, hogy éppen azok az országok maradtak ki, akik rendelkeznek atomfegyverrel.

Ez az első megállapodás, amelynek aláírói a nukleáris fegyverek vagy más nukleáris robbanóeszközök kifejlesztésének, tesztelésének, előállításának, beszerzésének, birtoklásának és használatának teljes tilalmára vállalnak kötelezettséget.

“A világ 70 éve (az első atombombák ledobása óta) vár erre a jogszabályra, és több mint 20 éve ez az első többnemzetiségű nukleáris leszerelési szerződés” – jelentette ki a szavazás után Elayne Whyte Gomez Costa Rica-i ENSZ-nagykövet, a szerződéstervezetet tárgyaló konferencia elnöke.

Az ENSZ tagországai decemberben túlnyomó többséggel megszavaztak egy határozatot, amely sürgette a szerződésről szóló tárgyalásokat. Viszonylag kevés ország nem támogatta kezdettől fogva az egyezményt, éppen azok, amelyek nyíltan vagy gyaníthatóan atomfegyverrel rendelkeznek: az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, India, Pakisztán, Észak-Korea és Izrael.

A tervezet megszövegezésére 129 ország iratkozott fel, az előbb említett kilenc természetesen nem, és a többi NATO-tagország sem, kivéve Hollandiát. Hollandia viszont az egyetlen volt a pénteki szavazáson, amely nemmel szavazott. Szingapúr tartózkodott.

A szövegezést március 27-én kezdték el, s a tervezetet május 22-én mutatták be. A most megszavazott változatot szeptemberben nyitják meg aláírásra, és abban az esetben lép hatályba, ha legalább 50 ország törvénybe iktatta.

Az Egyesült Államok és néhány másik atomhatalom a teljes tiltás helyett azt szeretné, ha megszigorítanák és megerősítenék a csaknem fél évszázados atomsorompó-szerződést (NPT).

Az NPT célja még az volt, hogy az öt eredeti atomhatalom – az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína – mellett más országok ne jussanak nukleáris fegyverhez. Aláíróinak – az atomhatalmakon kívül – vállalniuk kellett, hogy nem törekszenek atomfegyver birtoklására, cserébe azért, hogy az atomhatalmak vállalják a közeledést a globális nukleáris leszereléshez, és garantálják, hogy a nem atomhatalmak hozzáférhessenek a békés célú atomtechnológiához energiatermelés céljából.

Az AFP pénteken idézte a szerződést ellenző egyik ország egy meg nem nevezett diplomatáját, aki azt mondta: “a szerződés hamis várakozást kelt ahhoz képest, hogy reálisan mit lehet elérni a nukleáris leszerelés területén. A szerződés csak gyengíteni fogja az NPT-t, ahelyett, hogy megerősítené azt.”

Forrás: kitekinto.hu / MTI/AP/AFP