Illegális nemzetközi földgázkereskedelmet lepleztek le Líbia és Olaszország között: a csempészek engedéllyel nem rendelkező hajókkal szállították a líbiai gázt Szicíliába, majd onnan eladták az olasz és európai piacra - közölte a cataniai ügyészség szerdán.

Három személyt őrizetbe vettek, hárman házi őrizetben vannak, további hármat még köröznek: olasz, máltai és líbiai állampolgárokról van szó. Az őrizetbe vett emberek között van az olaszországi székhelyű MaxCom kőolaj- és gázszolgáltató vállalat elnöke, valamint a maffia szicíliai bűnszervezet egyik embere is.
   
A szicíliai ügyészség sajtótájékoztatóján elmondták, hogy a Dirty Oil (Piszkos Olaj) fedőnevű vizsgálat az ENI olasz energiavállalat feljelentése alapján indult. 2015 és 2016 között harminc illegális gázszállítmány érkezett Líbiából, ez több mint 80 millió kilogramm gázolajnak felel meg, amellyel a szervezett mintegy 30 millió euró bevételre tett szert.
   
Az ügyészség hangsúlyozta, hogy a Líbia és Olaszország közötti gázcsempészet jól szervezetten működött. A gázt líbiai fegyveresek lopták el a líbiai nemzeti gázvállalat Tripolitól 40 kilométerre nyugatra, Závjában található gázfinomítójából. A fegyveresek az ismert líbiai bűnöző, a jelenleg drogkereskedelemért líbiai börtönben ülő Ben Khalifa szervezetének tagai. 
   
A  földgázt Líbiából a hatóságok tudta nélkül, a tengeri kereskedelmi útvonalak megkerülésével szállították szicíliai és más olaszországi finomítókba. A hajók egy része halászhajónak álcázott tankhajó volt, és előfordult, hogy először Líbiából Máltára érkeztek meg, majd innen kisebb hajókkal osztották szét a gázt az olaszországi finomítók között.
   
A gázt egy máltai cég értékesítette az olasz és az európai piacon, mindenekelőtt Franciaországban és Spanyolországban. Olaszországban a csempészgázt állami üzemanyag-állomásokon is árulták.    

A vizsgálatot vezető Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész hatalmas üzletnek nevezte az illegális gázkereskedelmet.

Forrás: MTI