Steve Fried, a Lely North America kereskedelmi igazgatójának elmondása szerint eddigi nehéz munkáját, hogy a tehéntenyésztők inkább fejőrobotokba és automatizált takarmányozási rendszerekbe fektessenek az olcsó munkaerő helyett, nagyban megkönnyíti Donald Trump amerikai elnök bevándorlóellenes magatartása és kiszámíthatatlansága.

„Napi rendszerességgel kapok telefonhívásokat, amelyek általában azzal kezdődnek, hogy nem akarok többé foglalkozni ezzel a munkásproblémával” – mondta Fried.

Trump illegális bevándorlással szembeni fellépése révén megsokszorozódtak a letartóztatások, továbbá a határokon átnyúló végrehajtás megrázta az amerikai mezőgazdasági szektort. Az ágazatban ugyanis tíz gazdasági munkavállaló közül 7-et nem dokumentálnak, legalábbis az amerikai agrárágazati szövetség szerint.

Ezenkívül a kongresszusi republikánus törvényhozók olyan jogszabályokat léptettek életbe, amelyek megkövetelnék minden munkáltatótól, hogy ellenőrizzék a társadalombiztosítási számokat a szövetségi adatbázisokban annak biztosítása érdekében, hogy munkavállalóik jogosan tartózkodnak az országban.

A kemény megközelítés „nagy zavart keltett” – jelentette ki Tom Vilsack, a US Dairy Export Council ügyvezető igazgatója, aki nyolc évig mezőgazdasági titkár volt Barack Obama elnöksége alatt.

A mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari vállalatok ezért egyre inkább hajlanak a tejfeldolgozás, a csirkefeldolgozás, a növénytermesztés és a betakarítás automatizálására. Még az olyan finomabb termények esetében is mérlegelik a gépesítést, mint például a szamóca és az őszibarack.

A befektetők is felismerik a mezőgazdaság automatizálásában rejlő lehetőségeket, amelyet az elektronikai költségek csökkenése, a szoftverek, a robotika és a mesterséges intelligencia terén tapasztalható fejlődés is segít. Például a Google Ventures, az Alphabet kockázatitőke-részlege, ebben az évben 10 millió dollárt fektetett be az Abundant Roboticsba, amely egy almaszedő roboton dolgozik. Szintén részt vett a Bowery Farming 20 millió dolláros finanszírozási körében, amely beltéri zöldségtermesztéshez használ robotokat.


Bár kevés hivatalos adat áll rendelkezésre Trump bevándorlási politikájának a mezőgazdasági munkásokra gyakorolt hatásáról, nem kérdéses, hogy az illegális bevándorlás drasztikusan csökkent az elnök hivatalba lépése óta.

Kormányzati adatok szerint a Mexikóból az Egyesült Államokba illegálisan bejutni próbáló emberek száma február és május között közel 60 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Továbbá január vége és szeptember eleje között a U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) által az ország belsejében letartóztatott személyek száma közel 43 százalékkal nőtt.

Gary Wishanatzki, akinek családja harmadik generáció óta epertermesztéssel foglalkozik Floridában, azt állítja, hogy a szűkös munkaerő meggyőzte őt, hogy ötmillió dollárt fektessen egy eperszedő robotba. Bruce Taylor, a kaliforniai Taylor Farms vezérigazgatója – amely salátát és apróra vágott zöldségeket készít boltok és éttermek számára – szerint a vállalat pontosan ugyanezen okból mára automatizálta a csomagolórészlegének 20 százalékát.

Emelkedő fizetések

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának legfrissebb munkaügyi jelentéseiből származó adatok azt mutatják, hogy a gazdálkodók fokozatosan emelik a béreket.

„Manapság a legfőbb mantra a mezőgazdaságban, hogy automatizálj, amit csak tudsz, viszont jól fizesd meg azt a munkát, amire feltétlenül szükséged van” – fogalmazott Paul Pittman, a Farmland Partners vezérigazgatója.

Forrás: kitekinto.hu / reuters.com