Oroszország megérti az új fenyegetések komolyságát, és kész a biztonság kérdéseiről folytatandó párbeszédre  - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a náci Németország felett aratott győzelem 73. évfordulója alkalmából a moszkvai Vörös téren tartott szerdai katonai díszszemle előtt elmondott beszédében.

Putyin szerint az új fenyegetések mögött, ugyanúgy mint régen, az önzés, a türelmetlenség, az agresszív nacionalizmus és a kivételesség igénye áll. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy minden ország és az egész emberiség megértse, hogy a világ nagyon törékeny, és hogy annak stabilitását erősíti "közös törekvésünk arra, hogy meghalljuk és tiszteljük egymást, hogy megbízzunk egymásban".       

"Oroszország kész a párbeszédre a globális biztonság szavatolásának minden kérdésében, kész a konstruktív és egyenrangú partnerségre annak érdekében, hogy a bolygón egyetértés, nyugalom és haladás legyen" - mondta az orosz elnök.   

Hangsúlyozta, hogy éppen a Szovjetunió döntötte el a második világháború végkimenetelét, amit szerinte igyekeznek lekicsinyelni, de ezt Moszkva nem fogja megengedni.   

Az oroszországi győzelem napi megemlékezések fő eseménye a moszkvai katonai parádé volt, illetve a "Halhatatlan Ezred" fővárosi menetelése lesz, amelyen a rendezők idén mintegy egymillióan vonulnak majd fel, a háborús erőfeszítésben részt vett felmenőik portréjával. Ilyen jellegű megemlékezést idén több mint 100 országban tartottak.   

A Vörös téri díszszemlén a hadsereg, a nemzeti gárda (Roszgvargyija), a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), valamint más fegyveres testületek, katonai iskolák és szervezetek 13 ezer tagja vonult fel. A parádén bemutatott másfél száz harci eszköz sorát a második világháború emblematikus T-34-es tankja nyitotta meg, és az orosz hadsereg legfrissebb fejlesztései zárták, egyebek között az Armata páncélos, a Kurganyec és a Bumerang csapatszállító, valamint a Koalicija-SZV önjáró löveg. Először mutatták meg a  nagyközönségnek a Terminátor tanktámogató harci gépet, az Uran aknamentesítő robotot, valamint a Katran és a Korszar drónt.   

Az orosz főváros felett 75 repülőgép és helikopter húzott el díszalakzatban, köztük ötödik generációs Szu-57-es, valamint MiG-29SZMT típusú vadászgépek és Kinzsal hiperszonikus rakétákkal felszerelt MiG-31-esek.     

A parádét követően Vlagyimir Putyin az orosz vezetés tagjai mellett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét.

Forrás: MTI