A vasárnap tartott svájci népszavazás hivatalos eredményei szerint a voksolók 75,7 százaléka utasította el a monetáris rendszer reformját, míg az online szerencsejátékról szóló javaslatot 72,9 százalék támogatta.

A monetáris rendszer reformját kezdeményezők azt akarták elérni, hogy szűnjön meg a kereskedelmi bankok pénzteremtési joga, amelyet kizárólag a jegybank kezébe adtak volna. A javaslattevők ezzel a svájci gazdaságot akarták megvédeni az esetleges későbbi pénzügyi válságoktól.

A német és svájci közgazdászok által kidolgozott elképzelés szerint a bankoknak megtiltották volna az úgymond rendkívüli pénzkihelyezést, mivel a jegybank az az egyetlen intézmény, amely pénzt teremthet. A kereskedelmi bankok csak annyi pénzt helyezhettek volna ki, amennyit a jegybanktól, más hitelnyújtótól kaptak volna, illetve lehetőség lett volna a betétek felhasználására.

Az elképzelésnek nem volt nagy támogatottsága, Svájc valamennyi vezető pártja ellenezte a javaslatot ugyanúgy, mint a cégek és a bankok. A svájci kormány elégedettségét fejezte ki az eredmények hallatán. Ueli Maurer svájci pénzügyminiszter szerint egy ilyen eljárás rengeteg kérdést vetne fel, és megvalósítása évekig húzódó problémákkal járna.

"A svájciak általában véve nem szeretnek kockáztatni … és az emberek nem látták előnyeit a javaslatnak. Emellett láthatóan működik a bankrendszerünk … a bankokkal szembeni bizalmatlanságot nagyrészt sikerült eloszlatni" – tette hozzá.

Ugyancsak vasárnap szavaztak a svájciak az online szerencsejáték kérdéséről. A megkérdezettek többsége támogatta azt a javaslatot, hogy a svájci kaszinók online szerencsejátékot is űzhessenek, ugyanakkor ezt megtiltsák azoknak a külföldi online működtetőknek, amelyeknek nincs bejegyzett működési engedélyük Svájcban.

A kormány szerint a javasolt változtatással a szerencsejátékokat működtető cégek Svájcban adóznának, és az így befolyó összeget a köz javára lehetne fordítani.

Forrás: vg.hu

Kapcsolódó blogbejegyzésünk: Svájc elveheti a kereskedelmi bankok pénzteremtési jogát