Sikeres PR csúcstalálkozót tartott az Egyesült Államok elnöke és a világtól elzárkózó Észak-Korea vezetője Szingapúrban.

Aláírtak egy záródokumentumot, melyben Észak-Korea kötelezi magát arra, hogy megválik atomfegyvereitől. Az USA pedig garantálja azt, hogy nem kísérli meg erőszakosan megbuktatni a nemzeti kommunista rendszert Észak-Koreában.

A nyilvánosságra hozott záródokumentum nem sok konkrétumot tartalmaz, de az igazi megállapodást minden bizonnyal nem a közvéleménynek szánják sem Amerikában, sem pedig Észak-Koreában.

A sikeres csúcs után megindulhat a békefolyamat a Koreai-félszigeten. Békét köthet egymással a két Korea, és garantálhatja a status quót az Egyesült Államok és Kína. Észak-Korea pedig lassan megindulhat a gazdasági fejlődés útján. Jelenleg a GDP a világtól elzárkózó országban alig haladja meg a 20 milliárd dollárt. Ennek nagy részét is katonai célokra költik. Ha ez megváltozik, akkor Észak-Korea is követheti Dél-Koreát és Kínát, melyek mindinkább az élre törnek a globális gazdaságban. A csúcstalálkozó mindenekelőtt a 34 éves Kim Dzsongun presztízsét növeli meg, mert sem nagyapjának, sem pedig apjának nem sikerült tárgyalóasztalhoz ülnie az Egyesült Államok elnökével.

Sokan emiatt Nobel-béke díjra tartják esélyesnek Donald Trumpot és Kim Dzsongunt, mert hosszan tartó háborús feszültségnek vetettek véget. Nagy kérdés, hogy mi lesz a gyakorlatban, hiszen magát a konkrét amerikai – észak-koreai egyezményt csak kevesen ismerik. Ki fogja ellenőrizni az atomfegyverek megsemmisítését? Ki bízik meg Amerikában azt követően, hogy Trump kilépett az iráni atomalkuból? Irán vallási vezetője máris figyelmeztette Kim Dzsongunt: ne bízzon az Egyesült Államokban, amely először aláírt Teheránnal egy szerződést, majd pedig kilépett belőle…

Forrás: globoport.hu