Oroszország síkraszáll az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által Észak-Korea ellen bevezetett szankciórendszer módosítása, valamint az egyoldalúan meghirdetett gazdasági büntetőintézkedések mielőbbi visszavonása mellett - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Zaharova hangsúlyozta, hogy a BT-szankciók módosítása az északkelet-ázsiai térségbeli normalizálás egyik legfontosabb összetevője, amire egyébként a világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntőszerve határozataiban hajlandóságot mutatott a helyzet alakulásának függvényében.   

A szóvivő emlékeztetett rá, hogy Moszkva üdvözölte Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető keddi szingapúri találkozóját. Úgy vélekedett, hogy a pozitív elmozdulás összhangban áll a konfliktus rendezésére több mint egy évvel ezelőtt kidolgozott orosz-kínai útitervvel, amely a rendezés átfogó megközelítését feltételezi, valamint a felek fokozatos és összehangolt lépéseivel számol.   

Marija Zaharova arról is beszélt, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) megsértette saját alapelveit a szíriai Hama tartományban 2017. március 24-én és 25-én feltehetően elkövetett vegyi támadásról szerdán közzétett jelentésével. Megelégedéssel nyugtázta ugyanakkor, hogy a szíriai kormányerők sikerei nyomán több ország elállt attól hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását sürgesse.   

Az OPCW megállapította, hogy a támadások során "nagy valószínűséggel" szarin-, illetve klórgázt vethettek be fegyverként. Az orosz szóvivő kifogásolta a dokumentum szóhasználatának bizonytalanságát és azokat a módszereket, amelyeket az OPCW a vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatos adatok gyűjtéséhez és elemzéséhez használ.   

A szóvivő szerint aláássa a Moszkva és Oslo közötti bizalmat Norvégiának az a terve, hogy a jövő évtől a jelenlegi 330 helyett 700 amerikai tengerészgyalogos állomásozzon Norvégiában. A tervek szerint az amerikaiak bázisa a jelenleginél közelebb lesz az orosz határhoz.   

Zaharova megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a labdarúgó világbajnokság megnyitója után a FÁK-országok vezetői számára megtartott moszkvai fogadáson bemutatta egymásnak Ilham Aliyev azeri elnököt és Nikol Pasinján örmény kormányfőt. A szóvivő ugyanakkor óvta attól az újságírókat, hogy a három vezető találkozóját a hegyi-karabahi rendezési folyamat újrakezdéseként értelmezzék.

Forrás: MTI