Defense and dialogue, védelem és párbeszéd – ez a NATO politikája Oroszországgal szemben – jelentette ki Jens Stoltenberg, aki a Deutsche Welle közszolgálati csatornának adott exkluzív interjút.

Tudjuk, hogy mit művelt Moszkva Grúziában, Ukrajnában és azt is, hogy csapatokat tart Moldova területén –  a kormány akarata ellenére. Oroszország növeli katonai erejét. Ezért a NATO is megerősíti a keleti frontot: a balti államokba és Lengyelországba küldtünk erősítést. De nem akarunk minden új orosz tankra vagy nukleáris fegyverre NATO tankkal vagy nukleáris fegyverrel válaszolni. Párbeszédre törekszünk Oroszországgal, melyet nem akarunk elszigetelni a világtól.

Trump szerint a NATO elavult. Vajon mennyire kész az USA Európa megvédésére? – kérdezték a főtitkárt.

Még a választási kampány során valóban mondta azt Donald Trump, hogy a NATO elavult, de amikor én találkoztam vele a Fehér Házban már egészen más volt a véleménye. Amióta Donald Trump az USA elnöke, azóta az Európában állomásozó amerikai csapatok költségvetése 40%-kal növekedett – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO főtitkár, aki a Deutsche Wellének adott exkluzív interjút a júliusi NATO csúcs előtt.

Forrás: globoport.hu