Idén már 7256 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán az MTI-vel.

Mukics Dániel hozzátette: a tavasz óta leégett terület megközelítőleg akkora, mintha 21 ezer focipálya égett volna le.   

Mint megjegyezte, várható, hogy a rendkívüli hőségben robbanásszerűen megnő a szabadtéri tüzek száma. Márpedig ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza - hangsúlyozta.    

A szabadtéri tüzek egyharmada kerti zöldhulladék égetés miatt alakult ki - közölte, példaként említve, hogy nagyon sokan "kertészkednek Magyarországon öngyújtóval és egyszerűen leégetik a tarlót, elégetik a kertben a száraz növényeket". Idén kilencen megsérültek, hárman pedig meghaltak kerti zöldhulladék égetés közben.   

Ennek kapcsán Mukics Dániel megjegyezte, hogy kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos, Budapest teljes területén tilos például.   

Kiemelte továbbá, hogy a tarlók, nádasok leégetése milliós nagyságrendű pénzbüntetést vonhat maga után.   

Erdőben pedig csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán: http://www.katasztrofavedelem.hu/ és www.erdotuz.hu oldalon - közölte az OKF szóvivője.

Forrás: MTI