Május 22-e a Biológiai sokféleség világnapja, ebből az alkalomból világszerte az élővilág sokszínűségének megóvására és a biodiverzitást veszélyeztető jelenségekre hívják fel a figyelmet. Magyarországon több mint 100 ezer hektáron zajlott élőhely-rekonstrukció az elmúlt években, ami nagymértékben hozzájárult a biológiai sokféleség növeléséhez és megőrzéséhez - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel pénteken.

Európai összehasonlításban Magyarország kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik, az ország változatos ökológiai adottságai kedvezőek a biológiai sokféleség szempontjából. Ennek megőrzése mindannyiunk közös feladata és felelőssége - szögezte le a minisztérium a közleményben.  

Az elmúlt évek természetvédelmi beruházásainál az élőhelyek helyreállítása kiemelt hangsúlyt kapott, a fejlesztések olyan értékekre fókuszáltak, amelyek megőrzésében Magyarországnak nemzetközi szinten is különösen nagy szerepe van, mint amilyenek például a gyepterületek vagy a vizes élőhelyek, a holtágak, a lápok és a Duna egyes mellékágai.  

A célzott természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően jelentősen nőtt több veszélyeztetett állatfaj létszáma, egyre több uhu és vándorsólyom talál újra életteret, emellett számos más faj állományát sikerült stabilizálni. Az eredményes túzokvédelmi programunknak köszönhetően a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett, az elmúlt években körülbelül 10 százalékos gyarapodást mértek a szakemberek. Ez azért is fontos, hiszen fokozottan védett fajról van szó, melynek egyik legjelentősebb európai állománya Magyarországon él. Emellett az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a magyarság szimbólumaként ismert turul, azaz a kerecsensólyom vagy a természetvédelem címermadarának választott nagy kócsag állománya.  

"Életünkhöz elengedhetetlen a biológiai sokféleség megőrzése, hiszen ennek köszönhető a természeti rendszerek ellenálló képessége. Az életformák, valamint az egymással és a környezettel fennálló kölcsönhatások kombinációja tette a Földet az ember számára élhető hellyé. Ez a stabilitás alapvetően fontos az emberi élet feltételei, az emberek jól-léte, illetve a gazdasági fejlődés biztosítása érdekében. Az egészségesen működő biológiai rendszerek biztosítják  többek között az egészséges élelmiszert, a természetes gyógyszer-alapanyagot, az iható vizet, a tiszta levegőt, a nyugodt és rekreációra alkalmas élőhelyet" - írta a minisztérium.  

Megjegyezték, hogy mára ennek a sokféleségnek a fennmaradása komoly veszélybe került. A Biodiverzitás és ökoszisztéma-szolgáltatás kormányközi platform jelentése szerint az emberi tevékenység hatására világszinten mintegy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás veszélye. A természet pusztításának és nem fenntartható használatának hatásai egyre inkább kézzel foghatók. A természet károsítása sajnos Magyarországot is érinti, például 2020-ban eddig rekordszámú sas esett szándékos mérgezés áldozatául, a klímaváltozás hatására pedig az elmúlt öt évben 20 százalékkal csökkent a fehérgólya-állomány.   

Az Agrárminisztérium csatlakozott az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezmény nemzetközi kezdeményezéséhez, és továbbra is arra kéri a magyar közintézményeket, a tudományos- és civil szervezeteket, valamint az üzleti szektor szereplőit, hogy önkéntes vállalásaikkal járuljanak hozzá az élővilág sokszínűségének megőrzéséhez a következő évtizedben - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI