Korszerű, energiatakarékos és a környezetvédelmi szabályoknak is maradéktalanul megfelelő technológiát kap a komlói szennyvíztisztító. A több mint harminc éves létesítmény renoválása a két éve indult, 1,1 milliárdos csatornázási nagyprojekt utolsó fejezete.

Jól halad a munka a komlói szennyvíztelepen – mely a térségi települések szennyvíz kezelését is ellátja -, ahol a tavaly év végén kezdődött a nagyszabású korszerűsítés. A több mint tízezer háztartás és számos intézmény, cég szennyvizét befogadó és ártalmatlanító létesítmény az 1980-as évek végén épült és azóta igencsak eljárt az idő a berendezései fölött. „A legnagyobb problémát egyrészt a teljesítmény hiányosságai okozták, másrészt pedig az elavult technológia miatt a tisztított víz nehezen tudta teljesíteni a környezetvédelmi határértékeket. A telep egy ideje már egyedi hatósági engedéllyel működött, de a felújítással ez a helyzet változni fog” – foglalta össze Polics József polgármester.

A projekt célja, hogy a meglévő, nagy energiaigényű technológiát egy jóval korszerűbb, hatékonyabb és takarékosabb megoldás váltsa fel. A munka érdekessége, hogy a felújítás közben a telep folyamatosan és változatlan kapacitással működik, ami szoros együttműködést kíván a kivitelezők és az üzemeltetők között. A végeredmény egy minden előírásnak megfelelő, modern létesítmény lesz, amivel az önkormányzat hosszú távra megoldja a szennyvízkezelés problémáját a városban.

A szennyvízteleppel párhuzamosan folyik a dávidföldi főgyűjtő rekonstrukciója is. A körtvélyesi, dávidföldi városrészek csatornahálózatán összegyűlő és ezen a kulcsfontosságú szakaszon a már korrodálódott betoncsöveket ellenállóbb műanyagra cserélik a szakemberek.

A projekt része a lakossági csatornahálózat bővítése is a somági városrészben és a Templom tér környékén. Ennek az oroszlánrésze már 2017-ben elkészült, tavaly a lakók többsége rá is tudott kötni a hálózatra. Az európai uniós forrásból finanszírozott, 1,1 milliárd forintos projekt zárásának határideje jövő év januárja. A kötelező, féléves próbaüzem miatt viszont nyárig el kell készülni mind a főgyűjtő, mind a szennyvíztelep felújításának.

Forrás: Komló Város Önkormányzat