Egy közel hétmilliárd forintos, európai uniós támogatású fejlesztés részeként megkezdődött a Pécsi Tudományegyetem (PTE) új fogászati elméleti tömbjének kivitelezése - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Mint írták, az ötszintes, csaknem háromezer négyzetméteres hasznos alapterületű és több mint hatvan fogászati széket magában foglaló oktatási intézményt az Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) közel hétmilliárd forintos keretének részeként valósítja meg az egyetem a következő másfél évben.   

A beruházás során a régi belvárosi, korszerűtlen ingatlanok helyett az orvosi campushoz közel egy "modern, korszerű és gazdaságosan fenntartható létesítményt építtet" a PTE, mert a jelenlegi telephely "nem képes kiszolgálni a graduális, posztgraduális és továbbképzési oktatás igényeit" - írták.   

A fejlesztéssel egy olyan fogorvosi oktatási központot hoznak létre, amely biztos hátteret nyújt a fogorvostan-hallgatók képzésének, a szakfogorvosképzésnek és a szakorvosok élethosszig tartó továbbképzésének egyaránt.   

Felidézték: az önálló pécsi fogorvosképzés a hetvenes évek közepén indult, amikor a képzésnek jelenleg otthont adó, 100-120 hallgatós kapacitásra méretezett épületet átadták. Az ezredfordulótól az oktatás angol és német nyelvű programokkal bővült, jelenleg a szaknak több mint félezer hallgatója van.   

A közel hétmilliárdos EFOP-program keretében az új elméleti tömb megépítése mellett számos infrastrukturális fejlesztés is megvalósul a PTE-n.   

A többi között az egyetemi telephelyek közötti, adatkommunikációt szolgáló gerinchálózat sávszélességét az eddig elérhető négyszeresére bővítik. Mindez a jövőben az egyes telephelyeken átívelő oktatási, kutatási és tudományos munkát, valamint a betegellátás során alkalmazott, nagy sávszélességet és alacsony válaszidőt igényű feladatokat fogja támogatni. Emellett a támogatás részét képezi a különböző karok vezeték nélküli hálózatának megújítása is - közölte korábban az intézmény az MTI-vel.

Forrás: MTI