Csaknem hétszázmillió forint értékben, kormányzati forrásból zajlanak egyházmegyei fejlesztések a pécsi világörökségi helyszínek közvetlen közelében - tájékoztatta a Pécsi Egyházmegye az MTI-t.

A közlemény szerint a koronavírus járvány ellenére is folyó, ősszel záruló beruházások eredményeként az egykori - pécsiek körében "Papucsként" emlegetett, évek óta zárva lévő - Káptalani Borozó helyén turisztikai központ jön létre, a pinceépület felett az ott működő egykori Rózsakert nevű vendéglátóhely nevéhez illően virágoskertet alakítanak ki. A kivitelezés egy szomszédos, Janus Pannonius utcai műemlék épület felújítását is magában foglalja, az az Egyházmegyei Könyvtárnak ad majd helyet - ismertették a kommünikében.  

A beszámoló szerint jelenleg a Rózsakert tereprendezése, kerítésének építése és a korábbi borozó épületének felújítása, gépészeti korszerűsítése, átépítése zajlik.    

A beruházás nyomán a Rózsakert egy olyan éjszakára zárható parkká alakul, amelyben napközben "megpihenhetnek, elcsendesülhetnek" a pécsiek és a turisták, továbbá alkalomadtán kisebb kulturális rendezvényeknek is helyet adhat majd - közölték. Az egykori borozó helyén a Pécsi Püspökség ajándékboltot nyit, amely közvetlen feljáratot biztosít a parkba.    

A tavaly márciusban megkezdett építési munkák várhatóan idén szeptember közepére fognak elkészülni, ezt követően az ősszel ültetik el a növényeket.    

A Pécsi Egyházmegye tavaly ősszel közölte, hogy a Rózsakert beruházását megelőző régészeti kutatás során ritkaságnak számító török hódoltság kori rézedények kerültek elő. A kert nyugati oldala mellett járható üvegfelület alatt egy korábbi beruházás eredményeként jelenleg is látható egy hódoltság kori csorgókút, amely egykorú az előkerült edényekkel.

Forrás: MTI

Fotó: Harasztovics Arnold