Csaknem hatmilliárd forintos kiegészítő támogatást biztosít a kormányzat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) fejlesztéseire, a  Modern városok program (MVP) részeként - jelentették be az intézmény vezetői  a baranyai megyeszékhelyen tartott keddi sajtótájékoztatón.

Miseta Attila, a PTE rektora emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány korábban 24 milliárd forintos támogatás odaítéléséről döntött az MVP keretében. Úgy vélekedett, hogy az összegből megvalósuló pécsi egyetemi beruházásokkal - így egyebek mellett új orvosi kari tömb megépítésével, a szinte az összes kart érintő infrastrukturális fejlesztésekkel - erősödik az universitas versenyképessége, az oktatási és szolgáltatási portfólió bővül, s várhatóan tovább nő a jövőben a külföldi hallgatók száma is.    

A rektor elmondta: az MVP-támogatás az eddig megállapított költségvetési támogatáson felül 2022 végéig további 5,7 milliárd forinttal egészül ki, ugyanis a beruházások egy része az építőiparban megfigyelhető áremelkedés miatt többe kerül a tervezettnél, emellett az egyetem egy új parkolóház megépítésével is ki kívánta egészíteni az eredetileg elgondolt programot.    

Hoppál Péter (Fidesz) pécsi országgyűlési képviselő felidézte: a kormányzat korábban a régió legnagyobb, Pécsen lévő klinikájának felújítása és a Szentágothai János Kutató Központ megépítése kapcsán a 2010-es években egyszer már biztosított  30 milliárd forintot a PTE fejlesztéseihez, az MVP keretében pedig a kiegészítő forrásokkal együtt ismét ugyanekkora összeggel segíti a kabinet az egyetemet.    

Rámutatott: a beruházások kiemelkedően fontosak mind Pécs és Baranya megye, mind a régió számára, hiszen a térség fejlődése elképzelhetetlen a jól prosperáló, folyamatosan megújuló pécsi egyetem nélkül. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a fejlesztések segítségével a helyi gazdaság megerősödik és emelkedő pályára áll a jövőben.    

Decsi István, a PTE kancellárja arról szólt, hogy a PTE beruházásai közül a kiegészítő kormányzati támogatásnak köszönhetően a pécsi orvosi kar területén épülő új tömb a legmodernebb technológiákat vonultatja fel, kétszáz kutatóhelyet biztosít majd, s közel egymilliárd forintból új parkolóház is épül a beruházás részeként. Ezek a fejlesztések hozzájárulnak a külföldi hallgatók számának és az egyetem versenyképességének növeléséhez - mondta.

Forrás: MTI