Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az Óperenciás-tengeren is túl egy város. A neve Lenonváros volt.

Itt élt a nagy Vezír, akit Dzson Lenonnak hívtak. A Vezír a Bandája hátán mászott, kapaszkodott egyre feljebb, majd ült fel Lenonváros trónjára.

Lenonvárosban élt a hét törpe. Ők bányászkodásból éltek, és ezért minden nap a bányába jártak dolgozni. A bányában egész nap szívták a tüdejükbe a szénport, veszélyeztették életüket. A törpök munkájából épülhetett, szépülhetett, gyarapodhatott a város.

Aztán mielőtt még a Vezír a trónra csücsülhetett volna, gazdasági érdektelenségre hivatkozva nem vette át a szenet a törpöktől senki. Szegény törpöknek be kellett zárniuk a bányájukat, és az utcára kerültek.

A legtöbben egészségkárosodottak lettek, és elvesztették munkájukat. Nem kellettek többé senkinek sem. A Banda és a Vezír úgy döntött, hogy megpróbálják kicselezni a törpöket, és nem fogják őket segíteni.

Na, erre az egyik törpe – Morgó – annyira megsértődött, hogy nyilvánosan lekevert egy nagy pofont a Vezírnek.

A Vezír nézett nagyot, hogy most mi van? Nem értette a dolgot. Ennyire bátrak a törpök? Hűha… mi lesz akkor ezután?

A Vezír és a Banda tanácskozni kezdett, mit csináljanak? Ezek a törpök nagyon bátrak, és akár el is kergethetik őket innen...

Ezután úgy döntöttek, hogy más módon, de be kell fogni a törpök száját. Félresikerült a csel: még a végén oda kell adják a törpök jussát! Hogy lecsillapítsák a haragjukat, építenek nekik egy nagy Hét Törpe emlékhelyet, és elnevezik Lenonváros I-nak, a London Eye után.

Gyorsan munkához is látott a Vezír. Szólt az egyik haverjának, hogy tervezze meg jó pénzért. Aztán szólt a másik haverjának: hozd a sok rozsdás vasadat, majd azt is kifizetjük jó pénzért! A Banda pedig fizeti az építkezést közpénzből.

A törpök ugyan elhallgattak utána, de azóta is nagyon hálásak Morgónak!

Időközben a törpök megtudták, hogy 10 éve a jussuknak csak egy kis részét adta oda a Banda. Ezen újra nagyon felháborodtak a törpök. Na, most már ebből elég nekik – mondták.

A Banda megszeppent, mert sok-sok milliót kellene kifizetniük a törpöknek,  de megint ravasz cselhez folyamodtak, és azt mondták a törpöknek: - Törpök! Ha nem firtatjátok tovább a jussotokat, kaptok 500 ezer petákot a következő választások előtt, de aztán befogjátok a szátokat, és nincs több pofon! Akinek több kell, azt elküldjük felülvizsgálatra, és ott majd megnézheti, hogy mi lesz, ha megéri!

A törpök most tanakodnak, búslakodnak, hogy hogyan tovább, de azt tisztán látják, hogy a Bandától és a Vezírtől hiába várnak tisztességes megoldást.

A mese végén azt kellene írni, hogy boldogan éltek, míg meg nem haltak. Sajnos ennek a mesének azt kell a végére írni, hogy kihasználták őket, amíg éltek, és amíg meg nem haltak.

Itt a mese vége, fuss el véle…