A háromirányú agyi kommunikáció résztvevői sikeresen osztották meg egymással gondolataikat, miközben egy tetriszhez hasonló játékot játszottak.

A BrainNet nevű kezdeményezés kutatói az agyi aktivitás elektromos jeleit vevő EEG készülékekkel és transzkraniális mágneses stimulációval (TMS) dolgoztak, amely révén mágneses mezők segítségével lehetséges a neuronokat célzottan ingerelni. A szakértők szerint a módszerrel egy napon sokkal több emberi agy is összeköthető lehet, amelyeknek nem is kell feltétlenül egy fizikai térben tartózkodniuk, hanem például a világháló révén is összekapcsolódhatnak. A kísérlet legfontosabb praktikus hozadéka azonban kétségkívül az, hogy általa új dolgokat tudhatunk meg az agy működésével kapcsolatban.

A kutatók elmondása szerint a BrainNet az első, több embert összekapcsoló, nem invazív, közvetlen agyak közti interfész, amely elsősorban közös problémamegoldásra készült. A kísérlet során két alanyt EEG-vel szereltek fel, majd egy tetriszhez hasonló játékot kezdtek játszani, amelyben lefelé eső formák kapcsán kellett eldönteniük, hogy azok igényelnek-e forgatást vagy sem.

A forgatás kérdéséről úgy döntöttek az alanyok, hogy két, különböző frekvenciával villogó LED-fény egyikére néztek, amelyek eltérő jeleket küldtek az agyba, amit aztán az EEG érzékelni tudott. Ezen jelek aztán egy harmadik alany felé továbbítódtak, aki egy TMS-sapkával volt felszerelve. A mágneses stimuláció az EEG-k alapján kapott jeleket „lemásolta” a vevőként funkcionáló alany agyába, vagyis úgy aktiválta az idegsejteket, mintha maga nézett volna bele a villogó fényekbe. A vevő aztán ezen jelek alapján, a játékot nem látva forgatta vagy nem forgatta az elemeket.

A rendszert 5 különböző 3 fős csoporttal próbálták ki, és a résztvevők átlagos pontossága 81,25 százalék volt, ami első próbálkozásra egyáltalán nem rossz eredmény. Bár a módszerrel egyelőre egyszerre csak egy-egy bit adat továbbítható, a Washington Egyetem és a Carnegie Mellon Egyetem BrainNetet fejlesztő kutatói szerint az információ mennyisége a jövőben növelhető lehet, vagyis bonyolultabb adatokat is célba lehet majd juttatni.

Ugyanez a kutatócsoport korábban két emberi agyat kötött össze hasonló módszerrel. Az alanyok akkor egy kitalálós játékot játszottak, amely során igennel és nemmel megválaszolható kérdések alapján próbálták megfejteni a feladványt. Bár a rendszer egyelőre meglehetősen nehézkes, és nem tökéletesen megbízható, valamint az eredményekről beszámoló tanulmány sem esett még át a lektoráláson, a koncepció érdekes lehetőségeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a következő nagy lépés az egymás közti kommunikáció terén.

Forrás: ipon.hu / sciencealert.com / arxiv.org