Érdekes projekt egy vízben fuldokló úszó vagy egy a karját lengető, segítséget hívó ember felismerése.

A kanadai Simon Fraser Egyetem Autonóm Laboratóriumának tudósai jelenleg azt vizsgálják, hogyan lehetséges mimika vagy gesztusok segítségével vezérelni a pilóta nélküli légi járműveket. Mindezt a mesterséges intelligencia teheti lehetővé. Amennyiben a kutatók erőfeszítéseit siker koronázza, akkor a drónok a jövőben jobban integrálhatók lesznek a munkafolyamatokba vagy akár életeket is menthetnek. A tudósok a 15. Canadian Conference on Computer and Robot Vision nevű rendezvényen mutatták be az elképzeléseiket. A szakemberek a tesztek során a Parrot cég módosított Bebop modelljeit alkalmazzák.

Az intuitív módon működő multikopterekkel kapcsolatos kutatásokért Jake Bruce, Jacob Perron és Richard Vaughan felel. A kanadai szakemberek célja az, hogy a robotrepülőgépeket olyan rendkívül fejlett mesterséges intelligenciával egészítsék ki, amely lehetővé teszi, hogy szinte jól képzett "háziállatok" legyenek és ezáltal teljes mértékben integrálhatók legyenek az emberi munkafolyamatokba. A fejlesztések során a maximális önállóságot, az intuitív módon való kezelhetőséget és a differenciált kommunikációs képességeket tartják szem előtt, illetve hogy a pilóta nélküli légi járművek és az emberek közötti kommunikációt függetlenné tegyék egy vezérlőegységtől.

Különösen az arckifejezéseken keresztüli vezérlés állítja komoly kihívás elé a multikoptert és az ahhoz társított mesterséges intelligenciát. A drónok számára a mimikához kapcsolódó parancsok spontán értelmezése egyelőre még a jövő zenéje. A robotrepülőgépeknek először meg kell tanulniuk, hogyan tegyenek különbséget a semleges és az érzelmes mimika között, A hosszú távú cél az, hogy a pilóta nélküli légi járműveket a különböző mindennapi helyzetekben sokkal hatékonyabban lehessen használni. Így például egy intelligens multikopter képes lenne megkülönböztetni egymástól egy fuldokló vagy a vízben elmerülő úszót és egy a vízben normálisan mozgó személyt.

Forrás: sg.hu / computerbase.de